BIH

Borovac: Stvoriti ambijent u kojem će biti poboljšane medijske slobode

Fena

22.10.2017

Vijeće ministara BiH je na posljednjoj sjednici usvojilo Izvještaj Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH o slobodi govora i stanju medijskih sloboda u BiH, koji naglašava važnost slobode govore i medija u skladu s međunarodnim standardima profesionalne etike u novinarstvu. 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je nakon te sjednice izjavio novinarima da je, da bi se došlo do ovog materijala, održan veliki broj sastanaka kao i tri radionice s novinarima i predstavnicima nevladinog sektora u Tesliću, Sarajevu i Međugorju na kojima je razgovarano o međunarodnim i domaćim propisima u ovoj oblasti, kodeksu, preporukama međunarodnih tijela te iskustvima iz prakse o slobodi govora i stanju medijskih sloboda.

Po njegovim riječima, Izvještaj će biti proslijeđen Parlamentarnoj skupštini BiH i javno objavljen.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac je izjavila za Fenu da je riječ o izvještaju koji su zajedno pripremili Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, Ministarstvo pravde i Ministarstvo sigurnosti.

- Ono što ga čini dugačijim od ostalih jeste i činjenica da smo u njegovu izradu direktno uključili one kojih se on i tiče – medije. Svoj doprinos dali su predstavnici više od 60 medijskih redakcija u našoj zemlji koji su povodom izrade ovog izvještaja aktivno učestvovali u tri radionice organizirane u Sarajevu, Tesliću i Međugorju - napomenula je ministrica Borovac.

Kaže da Izvještaj pruža mogućnost upoznavaja s ključnim problemima sa kojim se susreću urednici i novinari u svom radu, daje presjek stanja u praksi kao i preporuke u cilju unapređenja slobode govora i medijskih sloboda. Također, u sastav ovog izvještaja uvrštene su i ključne preporuke iz nedavnog Specijalnog izvještaja Ombudsmena za ljudska prava kao i institucija Evropske unije.

- Saradnja ova tri ministarstva, medija i nevladinih organizacija, a koja je ostvarena tokom izrade ovog izvještaja, govori o postojanju spremnosti izvršne vlasti da zajedno sa zakonodavnom stvori bolje uslove i ambijent u kojem će sloboda govora i medijske slobode u BiH biti poboljšane. Način na koji je izrađen ovaj izvještaj daje dobar primjer za budući rad, jer samo zajedničkim djelovanjem vladinog i nevladinog sektora možemo postići kvalitetne rezultate i ostvariti napredak – smatra ministrica Borovac.

Po njenim riječima, naredni korak je dostavljanje Izvještaja Zajedničkoj komisiji za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH, koja će obaviti široku raspravu na temelju ovog dokumenta.

- Očekujemo konkretne zaključke i izradu, eventualno, akcionog plana koji će konkretizirati aktivnosti nadležnih institucija u cilj poboljšanja stanja slobode govora i medijskih sloboda u BiH – zaključila je ministrica Borovac.

U izvještaju o slobodi govora i stanju medijskih sloboda u BiH se, između ostalog navodi, „da bi se osiguralo da jedno društvo bude demokratsko i slobodno mora se obezbijediti sloboda izražavanja i sloboda medija, te u tom smislu sloboda izražavanja i sloboda medija predstavljaju jedan od temeljnih stubova na kojima počiva svako demokratsko i civilno društvo“. To podrazumijeva pravo na iznošenje mišljenja i objavljivanje informacija bez straha od kažnjavanja ili nekih drugih negativnih posljedica. Međutim, javnost u Bosni i Hercegovini u posljednjih nekoliko godina, upoznata je sa sve češćim napadima na novinare i medije što ne govori u prilog demokratskom ambijentu Bosne i Hercegovine, pogotovo što ti napadi nisu adekvatno sankcionisani.

Napominje se kako se ne može se govoriti o istinski demokratskoj državi, čiji su građani istinski slobodni, ukoliko ne postoje efektivni mehanizmi koji će osigurati nezavisnost medija i slobodu izražavanja mišljenja generalno.

U izvještaju se, između ostalog, navodi i to da poštovanje slobode medija i novinarstva podrazumjeva i postojanje odgovornosti samih novinara u korišćenju medijskih sloboda, a sloboda medija ne može biti izgovor za neetično i neprofesionalno pisanje i izvještavanje o pojedincima ili grupama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.