BIH

Uspostava novog sistema za više od 60 država: EU pooštrava režim ulaska, nema povratka viznog režima

Piše: S. NUMANOVIĆ

22.10.2017

Odluka Komiteta za civilne slobode (LIBE) Evropskog parlamenta da podrži uvođenje oštrijih mjera za ulazak i izlazak te putovanje kroz Evropsku uniju nije usmjerena protiv građana država zapadnog Balkana. 

To nije ni vraćanje viznog sistema ''na mala vrata'', ističe Aleksandra Štiglmajer (Alexandra Stiglmayer), ekspertica Inicijative za evropsku stabilnost (ESI). U razgovoru za "Avaz" ona naglašava da se radi o mjerama koje su odranije najavljene.

Kontrole na granici

- Nakon serije terorističkih napada te velikog migrantskog vala koji je pogodio EU, morale su se pooštriti kontrole. I mi, kao državljani EU, kada prelazimo granice unutar Unije, sada imamo barem jednu pasošku kontrolu. Ovdje se radi, dakle, o uspostavi novog sistema, koji će pod lupu dovesti nešto više od 60 država i teritorija s kojima Unija nema vizni režim. Osim pet balkanskih država, a Kosovo još ima vizni režim s EU, provjere novog sistema moraju proći i državljani SAD, Kanade, Australije... - kaže Štiglmajer.  

Dodaje da je prijedlog EU bio da se odobrenje za ulazak dadne na period od pet godina i da košta pet eura.

- Na LIBE-u je bilo više od 1.000 amandmana. Sve je to, međutim, tokom rasprava izbrisano i Komitet je usvojio odluku da svako mora aplicirati putem interneta na stranicu Sistem odobrenja i putovanja Evropom (ETIAS). Kada ispunite aplikaciju, sličnu onoj koju ja ispunjavam kada idem u SAD, naprimjer, onda vaši podaci idu na provjeru kroz sisteme Šengena, postojećeg ulaska i izlaska iz EU, te Interpola i Europola. U roku od najviše 72 sata dobit ćete odgovor na vašu aplikaciju i time je procedura završena - prenosi nam Štiglmajer.

Štiglmajer: Mjere nisu protiv zapadnog Balkana

Ona kaže da sličan sistem SAD koriste već sedam godina. 

- Sada je počeo proces uspostave istog principa i u EU. Do kraja godine bi Evropski parlament trebao na plenarnom zasjedanju usvojiti predloženu mjeru. Potom, naredne godine ona ide na potvrdu Vijeća ministara EU. Primjena odluke trebala bi početi, u najboljem slučaju, do kraja 2019. godine - pojašnjava Štiglmajer. 


Izuzetak od pravila

Prenosi nam i da će odobrenje za putovanje biti besplatno studentima, rodbini osoba koje su državljani EU, naučnicima i stručnjacima te mlađima od 18 i starijima od 60 godina. Odobrenje se može odbiti osobi koja je osuđivana za teška krivična djela, poput terorizma, ratnih zločina ili seksualnim prijestupnicima, posebno onima koji su osuđivani zbog pedofilije ili silovanja, te onima koji su švercovali drogu.

Osobe koje ne prijave da imaju više od jednog važećeg pasoša također bi mogle ostati uskraćene za putovanje u države Šengena.

Fajon: Trebat će godine da se ovo provede

Fajon: Osnova za pregovore

- To što je LIBE usvojio, tek je osnova za pregovore unutar EU, koji će trajati godinama i sigurno je da će biti još promjena. U svakom slučaju, nema ni govora o vraćanju viza za države zapadnog Balkana - kaže za "Avaz" Tanja Fajon, slovenska poslanica Evropskog parlamenta i članica Komiteta za civilne poslove.  

Ona dodaje i detalj da je riješeno da će svako ko krene prema EU, a nije dobio odobrenje preko interneta, to moći uraditi na samoj granici.

- Tu će biti jedan kiosk gdje će se moći popuniti svi papiri i predati na obradu. Uradili smo, dakle, sve što možemo da pojednostavimo ulazak u Uniju onima kojima za to vize nisu potrebne, ali i da znamo ko je u tom momentu ušao u EU i zašto - kaže Fajon.

Zanimljivo je da je od 56 članova LIBE-a 42 bilo za, 12 protiv, dok su dva bila suzdržana tokom glasanja o ovoj odluci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.