BIH

Doktori medicine i stomatologije FBiH u štrajku 6. novembra: Ko nas bude ometao, suočit će se s ozbiljnim posljedicama!

S jučerašnjeg pressa: Liste čekanja postat će beskonačne ( S. Saletović)

Piše: E. Trako

22.10.2017

Generalni štrajk doktora medicine i stomatologije u Federaciji definitivno počinje 6. novembra, najavljeno je jučer na konferenciji za novinare iz Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije u Sarajevu. Konferencija je upriličena nakon sastanka koji je održan zbog najave štrajka, jer je deset dana potrebno da bi se ispoštovale sve zakonske procedure.

Razumijevanje građana

Naime, procedura za organiziranje generalnog štrajka kreće od ponedjeljka, 23. oktobra, kada će pripremiti sve dokumente i poslati ih Federalnom ministarstvu zdravstva, kao i najavu štrajka u pisanoj formi. Dr. Rifat Rijad Zaid, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, kazao je da 6. novembra u osam sati kreće generalni štrajk te da postoji mogućnost da štrajk neće biti održan u pojedinim kantonima, pod uvjetom da se potpiše kolektivni ugovor za doktore.  

- Potpisivanje kolektivnih ugovora je uvjet svih uvjeta za doktore medicine i stomatologije. Vjerujemo da će to zaustaviti negativne trendove. Ne mislim da ćemo čarobnim štapićem riješiti sve probleme - kazao je Zaid.

Dodao je da su svoje zahtjeve spustili na minimum te da ispod toga ne mogu, a to je satnica od 2,35 KM, sedmično 37,5 radnih sati i porast koeficijenta za doktore medicine i stomatologije, specijaliste i suspecijaliste za 1,2. Poslao je i poruku građanima.

- Situacija će se vrlo zakomplicirati onog trenutka kad doktori obustave rad. Liste čekanja će postati beskonačne. Ona bolest, onaj pacijent koji u tom trenutku riskira život ili invaliditet bit će obrađen i zbrinut. Ovo je biti ili ne biti za nas. Tražimo razumijevanje građana. Prvi ili jedini put, ili ste s nama ili niste s nama - rekao je Zaid.

Nisam dijete

Ovakav zdravstveni sistem i treba biti urušen, jer ne valja nikome - ni pacijentima ni doktorima, valja samo onima koji su na izvorima novca, oštro je jučer poručio Izet Hočko, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije u Kantonu Sarajevo.

- Tražimo kvalitetan odnos vlasti prema nama da bismo mi pružili kvalitetnu zdravstvenu uslugu našim građanima. Ovo ne odgovara nikome, najmanje nama, ljekarima, ali mi smo prinuđeni. Štrajka će biti i bit će vrlo ozbiljno. Imam poruku za one s druge strane: ja možda jesam pedijatar, ali nisam dijete, pa da mi možete dati igračku i čekati drugi dan. Dakle, poruka svima - znajte da će štrajka biti i svi oni koji pomisle da nas ometaju, suočit će se s ozbiljnim posljedicama - kazao je Hočko.

Na kraju je naglašeno da će svi pacijenti koji budu životno ugroženi biti liječeni i da tu nema dileme.

- Kada su ljudski životi u pitanju, tu nema razmišljanja. Zato smo ovako oprezni jer ovo je hod po minskom polju - zaključili su doktori jučer.

Svi kantoni  

Treba napomenuti da još nije poznato hoće li ljekari u svim kantonima stupiti u štrajk. Kako je jučer navedeno, u ZDK su dobili obećanje da će se ispuniti njihovi zahtjevi, ali postignuti dogovor nije realiziran, dakle, nije se počelo s ostvarivanjem zahtjeva i potpisivanjem kolektivnih ugovora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.