BIH

Đorđo Krčmar, bivši zastupnik SDS-a u PSBiH: Htjeli su da budem politički mrtvac i taster-poslanik

Krčmar: Na čelu Komisije treba biti Srbin

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

22.10.2017

Đorđo Krčmar, nakon što je zvanično napustio SDS i Klub poslanika te stranke u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, ponudit će bivšoj stranci svoja mjesta u svim parlamentarnim komisijama čiji je član, potvrdio je u razgovoru za “Avaz“. Između ostalih, i mandat u Zajedničkoj komisiji za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH. 

Nezavisni poslanik

Krčmar je odbacio špekulacije da je on samo fiktivno napustio SDS, a sve zarad toga da bi kao nezavisni poslanik mogao postati predsjedavajući te komisije, a ustvari da zastupa interese SDS-a.

- Teško je da kažem u ovom momentu da li bih prihvatio da budem predsjedavajući - kazao je Krčmar za „Avaz“.

No, i on je saglasan s ranijim stranačkim stavom da bi na čelu te komisije, kojom privremeno predsjedava Bariša Čolak iz vladajućeg HDZ-a, trebao biti neko iz reda srpskog naroda.

- Ako je direktor OSA-e Bošnjak, direktor Izvršno-bezbjedonosnog komiteta Bošnjak, onda bi na čelu komisije, radi samog povjerenja u rad obavještajne službe, trebao biti Srbin - ocjenjuje Krčmar.

Međutim, ako SDS nastavi s ovim insistiranjem, onda je Krčmar trenutno uistinu jedini izbor za predsjedavajućeg, jer dolazi iz reda srpskog naroda i kao nezavisni poslanik dobiva status opozicionog člana u Komisiji, a zakon i propisuje da na čelu tog tijela mora biti neko ko nije iz vladajućih stranaka.

Jezičak na vagi

Sam odlazak iz poslaničkog kluba SDS-a Krčmar je prokomentirao riječima da ne želi više biti ono što je stranka od njega tražila.

- Od mene su pokušali napraviti političkog mrtvaca na način da kažu: ''E, bit ćeš politički mrtav, a ovdje ćeš biti taster-poslanik i glasat ćeš kako mi kažemo.'' E, ja to ne prihvatam - kaže Krčmar.

Odlaskom Krčmara iz SDS-a Klub poslanika te stranke u Predstavničkom domu, umjesto dosadašnjih sedam, ima poslanika manje. Kao i opozicioni SNSD.

Krčmarev glas bi, recimo, kod nekih zakona, poput onog o akcizama, protiv kojih je on ranije glasao, mogao biti jezičak na vagi. Krčmar kaže da, kada su u pitanju akcize, ostaje pri ranijem stavu, ali ipak dodaje da se o svemu treba razgovarati.

Na čelo stranke došao avlijaner  

Krčmar kaže da je njegovom odlasku najviše kumovao odnos predsjednika SDS-a Vukote Govedarice ne samo prema njemu nego i svim drugim članovima stranke. Najviše ga je, ističe, razočarala Aleksandra Pandurević.

- Ona sada nešto bulazni protiv mene i jedva čekam da je vidim. S druge strane, na čelo SDS-a nedavno je došao jedan avlijaner i čovjek nezreo za politiku. Ja sam na izborima osvojio oko 21.000 glasova i na evropski put izveo SDS, a oni su se na prljav način obračunavali s ljudima. Ja sam njima ozbiljna konkurencija i oni me se plaše - kaže Krčmar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.