BIH

Obilježena 25. godišnjica od zločina nad Bošnjacima Sjeverina: Nismo pristali ni u Bosnu, ni u Srbiju ni nigdje

Piše: Al.B

22.10.2017

U Sjeverinu kod Priboja obilježena je 25. godišnjica od zločina nad 19 Bošnjaka iz ovog mjesta na granici BiH i Srbije. 22. oktobra 1992. godine, ispred spaljene kafane „Amfora“ u Mioču (BiH), zlikovci pod komandom Milana Lukića iuz autobusa su oteli 16 Bošnjaka, koji su putovali na posao u Priboj. 

Mučeni su i ubijeni u blizini Višegrada. Prije i poslije otmice ubijeno je još troje stanovnika Sjeverina. Učenjem jasina i spuštanjem cvijeća u rijeku Lim i kraj spomen obilježja u Sjeverinu, obilježena je godišnjica zločina nad civilima koji ni tada a ni danas nemaju svoju državu.

Omer ef. Hodžić, imam džemata Čitluk u Priboju, od 22. oktobra 1992. godine, ne proslavlja svoj rođendan, jer umjesto poklona kojeg je očekivao dobio je vijest da su i njegovog oca Meda uhapsili zlikovci iz susjedne države.

– Naš posljednji susret je bio 21. uveče. On je ujutro otišao na posao, ja u školu, tako da se nismo ni sreli, ni poselamili, ni vidjeli. Od tada do danas, i uvijek će tako biti, na ovaj dan, umjesto sreće, ja osjećam tugu – kazao nam je Hodžić. Ni 25 godina poslije žrtve nemaju mezara, a od Srbije se svake godine traži isto.

– Da se pronađu njihove kosti, kako bi se mogla klanjati dženaza i da porodice dobiju reparaciju. Status civilnih žrtava rata nikad im nije priznat. Moj brat živi u Sarajevu. Mi smo šehidska porodica, ali ne možemo dobiti tu potvrdu, pa na svim konkursima za posao ne možemo proći. Nismo pristali ni u Bosnu, ni ovamo, ni nigdje – ističe Hodžić.

Status ubijenim Sjeverincima nikada nije priznat, uz izgovor zvaničnih vlasti da se zločin nad njima desio na teritoriji BiH. Međutim, od ove godine na spomen obilježju u Sjeverinu su i imena Hasana Mujovića i Rame Berbe, koji su ubijeni u samom Sjeverinu, na teritoriji Srbije.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.