BIH

Bosanka Bakira Hasečić dobitnica počasne nagrade Glasgow Univerziteta

Bakira Hasečić

J. B.

22.10.2017

Bakira Hasečić, aktivistkinja koja zastupa žrtve silovanja tokom rata u Bosni, će dobiti počasno priznanje Glasgow Caledonian Univerziteta zbog izvanrednog doprinosa u borbi za ljudska prava i pravde za žene u Bosni. 


Hasečić je 2003. godine osnovala Udruženje žena žrtava rata kako bi prikupila dokaze protiv ratnih zločinaca koji su se krili u Bosni. 

Bakira je i sama bila žrtva silovanja kada je njena porodica napadnuta u rodnom gradu Višegradu, a procjenjuje se da je od 1992. do 1995. godine silovano oko 50.000 žena.

Njena organizacija sada pruža pravnu i finansijsku podršku žrtvama silovanja i bori se da odgovorne osobe budu kažnjene.

Prorektorka univerziteta i profesorica Pamela Gilis (Gillies), je prošle sedmice kao član delegacije udruženja ''Remembering Srebrenica Scotland'' posjetila Bosnu.

Masakr u Srebrenici iz 1995. godine, u kojem je ubijeno 8000 muslimanskih muškaraca i dječaka, bio je najgori zločin u Evropi od Drugog svjetskog rata.  Profesorica Gilies je izjavila da je bila velika privilegija i čast upoznati Bakiru Hasečić i pozvati je da primi počasni doktorat. 

- Njena snaga i istrajnost je zaista nevjerovatna. Udruženje koje je Bakira osnovala i još uvijek vodi uspjelo je da brojnim žrtvama pruži šansu da se i njihov glas čuje, ali i da osjete da se za njih neko brine i daje im podršku - izjavila je profesorica Pamela.

- Ovo je tekuća borba i veliki izazov. Nagrada za ovu hrabru ženu je zbog njene borbe da se kazne ratni zločinci zbog koji su, tokom rata, žene bosanskih Muslimana prošle najstrašnije seksualno nasilje, silovanje i sramoćenje - završila je prorektorka.

Počasni doktorat će Bakiri Hasečić biti dodijeljen tokom ceremonije dodjele diploma u julu 2018. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.