BIH

Pripremite topliju garderobu, evo kada i gdje stiže snijeg u BiH

Piše: Avaz.ba

23.10.2017

Meteorolozi federalnog hidrometeorološkog zavoda objavili su vremensku prognozu za naredne dane u BiH.

U utorak, 24. oktobra, u Bosni oblačno sa kišom uglavnom u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima, prije podne i u zapadnim područjima. Očekivana količina padavina u centralnim područjima između 5 i 15 litara po metru kvadratnom, na zapadu do 10 litara. 


Snijeg na planinama

Na istoku i sjeveroistoku Bosne se očekuje od 20 do 40 litara, lokalno i do 60 litara kiše po metru kvadratnom.

Na planinama snijeg koji se ne prognozira ispod 1.200 metara nadmorske visine. U Hercegovini pretežno oblačno vrijeme veći dio dana. Kiša se predviđa za sjever Hercegovine, na planinama snijeg. U većem dijelu Hercegovine od poslijepodnevnih sati razvedravanje, osim sjevera.

U utorak u cijeloj zemlji vjetrovito. Vjetar je umjeren i jak sjevernog smjera. U jugozapadnim i zapadnim područjima Bosne, sjeveru i istoku Hercegovine izgledni su i olujni udari vjetra. Prema kraju dana slabljenje vjetra u cijeloj zemlji. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 4 i 8, na jugu od 8 do 12 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka između 6 i 12, na jugu zemlje od 12 do 16 stepeni.

U srijedu, 25. oktobram, u Bosni pretežno oblačno prije podne u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima, gdje se u drugoj polovini dana predviđa smanjenje oblačnosti. U ostatku Bosne mala do umjerena naoblaka. U većem dijelu Hercegovine pretežno vedro.  

Više oblačnosti na sjeveru Hercegovine prije podne. Vjetar u Bosni slab promijenljivog smjera. U Hercegovini umjereno jaka bura prije podne. Poslije podne bura će oslabiti. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 3 i 6, na jugu od 7 do 11 stepeni.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 8 i 14, na jugu od 16 do 20 stepeni.

Magla u četvrtak


U četvrtak, 26. oktobra, u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malu do umjerenu naoblaku. Izgledna je magla prije podne po kotlinama i uz riječne tokove u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne.

Vjetar slab promijenjivog smjera. Prema kraju dana očekuje se slabo jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 1 i 5, na jugu od 7 do 10 stepeni.

Najviša dnevna temperatura zraka između 13°C i 17, na jugu od 17 do 21 stepeni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.