BIH

Poslanik SBB-a prije dva mjeseca postavio pitanje: SDA-ovi zvaničnici neće da otkriju jesu li znali za Bojićevu prošlost

Džaferović: Bez odgovora | Bojić: Sumnjiva ratna prošlost

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

23.10.2017

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH zakazanoj za srijedu među odgovorima na poslanička pitanja nalazi se i onaj upućen Damiru Arnautu, poslaniku Saveza za bolju budućnost (SBB), a dostavljen iz Zajedničke službe Sekretarijata Parlamentarne skupštine (PS) BiH.

Arnaut je, naime, još u avgustu uputio Službi pitanje o tome je li Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamenta BiH, raspolagao informacijama o ratnoj prošlosti Borislava Bojića, poslanika SDS-a.

Dva mjeseca

Konkretno, Arnaut je pitao je li Džaferović bio upoznat s navodima Mirsada Duratovića, predsjednika Udruženja logoraša Prijedor, a o čemu je on obavijestio sve bošnjačke stranke u PSBiH uoči Bojićevog imenovanja na čelo Zajedničke komisije za ljudska prava BiH 2015. godine. 

Pitanje o tome je li Halid Genjac, delegat u Domu naroda i član Kolegija Komisije za ljudska prava BiH, bio upoznat s Duratovićevim informacijama poslanik SBB-a uputio je i toj komisiji, no, ni nakon skoro dva mjeseca, kaže Arnaut za „Avaz“, odgovori nisu stigli.

Arnaut: Postavio pitanje

Upitni dogovori

- Indikativno je da ni jedan ni drugi nisu dostavili odgovore o tome, a upravo su Džaferović i Genjac imali ovlasti i kapacitete da odlučuju o nominaciji Bojića za predsjedavajućeg. Kada ovome dodamo to da je SDA podržala gospodina Bojića za člana Komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH, a ne Mirsada Đonlagića iz SBB-a, onda sam zaista zabrinut kakve sve dogovore SDA eventualno ima sa SDS-om. I postoji li uopće granica ispod koje SDA nije spremna ići na štetu Bošnjaka - kaže Arnaut.

Inače, Duratović je nakon Bojićevog imenovanja u Zajedničku komisiju za nadzor nad radom OSA-e BiH izrazio ogorčenje što je SDA pristala na ovakav izbor. Tada je otkrio i da je predstavnike te stranke upozoravao još 2015. godine na sumnjivu Bojićevu ratnu prošlost, ali da su se oni na to oglušili i ipak ga imenovali na čelo Komisije za ljudska prava.

  

Kontrolirao područje Tomašice

Bojić je bivši oficir Vojske Republike Srpske (VRS), a Duratović je kazao da je jedinica kojom je komandirao kontrolirala područje gdje je ekshumirana Tomašica, najveća masovna grobnica Bošnjaka. Stoga je Duratović i tražio da se ispita njegova uloga u ovim dešavanjima, a bošnjačke političare upozoravao na ove činjenice.

Bojić do sada nije reagirao na tvrdnje Duratovića, koji je jedva preživio prijedorske kazamate, izuzev što je za srbijanske medije kazao da se ponosi svojom ulogom u VRS.

Tomašica: Je li Bojićeva jedinica kontrolirala područje gdje je kasnije otkrivena grobnica Bošnjaka

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.