BIH

Na narednoj sjednici raspravljat će se o slučaju američke državljanke koja je pokazala srednji prst Bakiru Izetbegoviću

S. D.

23.10.2017

Zajednička komisija za ljudska prava Parlamenta BiH započela je danas sjednicu, no zbog nedostatka kvoruma, sjednica je prekinuta. Ipak, članovi Komisije uspjeli su se izjasniti o dnevnom redu tako da je poznato o čemu će raspravljati u njenom nastavku, kada bude utvrđen novi termin zasjedanja.

Pored ranije predloženih tačaka, odnosno razmatranje Izvještaja o realizaciji Revidirane strategije BiH za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma za 2016. godinu kao i razmatranje Izvještaja o zbrinjavanju izbjeglica i stranaca pod supsidijarnom zaštitom u BiH za 2016., prihvaćen je i prijedlog Damira Arnauta, člana Komisije i poslanika SBB-a u Predstavničkom domu.

Arnaut je predložio da se u dnevni red uvrsti informacija Institucije ombudsmena BIH o slučaju kada je u avgustu ove godine jedna strana državljanka gestikulirala iz automobila prema automobilu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH zbog čega je privedena i kažnjena. 

Podsjećamo, riječ je o slučaju kada je američka državljanka pokazala srednji prst u pravcu automobila u kojem se nalazio Bakir Izetbegović.

Arnaut je istakao da smatra da se u ovom slučaju radi o kršenju ljudskih prava te da je nezapamćeno da se u nekoj demokratskoj zemlji neko privodi i kažnjava zbog gestikulacije.

On smatra da je ovim načinjena šteta državi BiH te da bi Institucija ombudsmena trebala sačiniti informaciju o ovom događaju i dostaviti je  Zajedničkoj komisiji za ljudska prava.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.