BIH

Šta je pomoćnik gradonačelnika Hjustona poručio Izetbegoviću?

Izetbegović: Sporna izjava o "amanetu"

Avaz.ba

23.10.2017

Pomoćnik gradonačelnika Hjustona Silvestera Tarnera za zdravlje i proslavljeni fitnes-trener Samir Bečić, pisao je članu Predsjedništva BiH i lideru SDA, Bakiru Izetbegoviću, u povodu njegove izjave koja je izazvala mnogo bure u javnosti o tome da je njegov otac Alija Izetbegović "u amanet Erdoanu ostavio BiH".

Bečićevo pismo prenosimo u cijelosti:

- Gospodine Izetbegoviću,

Vaša izjava povodom obilježavanja 14. godišnjice smrti Vašega oca Alije Izetbegovića o ostavljanju Bosne i Hercegovine u "amanet" turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoanu je veoma zabrinjavajuća, bez obzira na to koliko je ona bila metaforička, folklorna i pragmatična. Takav feudalni način komuniciranja u javnosti je davno prestao da postoji u modernoj Evropi.

Gospodine Izetbegoviću, Vi ste arhitekt po struci i logično je da želite da kreirate i gradite. Moja supruga je arhitekt i razumijem taj nagon, ali ono što ne razumijem je oblik te metaforičke građevine (feudalne BiH), njena funkcionalnost (bez obzira na kratkotrajne dobiti) i pripadnost evropskoj arhitekturi 21. stoljeća, a naročito poruku koju šalje za bh. omladinu.

Takva građevina bi možda bila prihvatljiva u 17., 18. i 19. stoljeću, a u 21. ona više liči na dvorac Neuschwanstein. Sa ovim Vas ne upoređujem sa Ludvigom Drugim, za razliku od Vas, on je sve uložio (finansijski bankrotirao) da bi napravio svoj dvorac iz bajke.

Gospodine Izetbegoviću, ako Vi stvarno mislite da Vaš otac može ostaviti BiH u nasljeđe Erdoanu, onda sam siguran da to nije prijavljeno u imovinskom kartonu, jer da jeste, onda bi Vaša familija bila najbogatija na planeti, a "Forbes" magazin bi Vas stavio na prvo mjesto!

Molim Vas, razmislite da li želite da budete Izet-beg-ović ili Izetbegović i koje posljedice Vaša odluka može imati za BiH?! - piše u pismu Bečića.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.