BIH

Pacijente liječe neispravnim uređajima?

Ilustracija

Avaz.ba

24.10.2017

Zakonsku verifikaciju medicinskih uređaja na području FBiH u ovoj godini nisu uradile Sveučilišna klinička bolnica Mostar i Centar "BH srce" Tuzla, što znači da pacijente tretiraju neispravnim uređajima, tvrde iz Verifikacijske laboratorije "Verlab" Sarajevo.

To je zapravo laboratorija koju je imenovao Institut za mjeriteljstvo BiH za verifikaciju mjerenja ispravnosti u zdravstvu za područje FBiH, a nekoliko zdravstvenih ustanova oglušilo se na zahtjeve za utvrđivanje ispravnosti.

Kako navode, uprkos zakonskoj obavezi i brojnim molbama nadležne laboratorije, nijedan inspekcijski organ nije izvršio nadzor u ovim ustanovama, te ni na jedan od dopisa upućen inspekciji nisu dobili odgovor. 

Iz zdravstvenih ustanova, međutim, tvrde da su njihovi uređaji ispravni, iako ih nije verificirala ova laboratorija.

"Naši uređaji su ispravni, u odličnom su stanju, redovno ih održavaju i servisiraju kompanije od kojih su kupljeni. Mi još čekamo da vidimo hoće li druge medicinske institucije priznati verifikacijske pečate 'Verlaba', jer koliko imamo informaciju verifikaciji nisu pristupili ni KC Sarajevo, ni KC Tuzla, a ni KC Mostar - navode iz Centra "BH srce" Tuzla. 

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove poručuju da, kada je riječ o inspekcijskom nadzoru, Federalna tržišna inspekcija kroz redovne kontrole provjerava da li su mjerila sertifikovana i verifikovana, odnosno da li imaju odgovarajuću markicu koja dokazuje sertifikaciju i verifikaciju.

- Stvarno stanje s aspekta da li je mjerilo certificirano i da li ima verifikacijsku markicu je konfuzno jer postoji problem gdje Institut za mjeriteljstvo BiH i Zavod za mjeriteljstvo Federacije BiH nisu riješili međusobne probleme, koji se manifestiraju kroz sukob nadležnosti u vezi s verifikacijom mjerila - istakli su iz Federalne uprave.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.