BIH

U sarajevskoj Vijećnici obilježen Nacionalni praznik Republike Austrije

Avaz.ba

26.10.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+10

Povodom Nacionalnog praznika Republike Austrije, ambasador ove zemlje u BiH Martin Pamer (Pammer), vojni ataše brigadir Mihael Pesendorfer (Michael) i trgovinski savjetnik Filip Kufer (Philippe Kupfer) u sarajevskoj Vijećnici upriličili su prijem.

Ambasador Pamer je poželio dobrodošlicu gostima prijema, brojnim zvanicama iz javnog, političkog, društvenog i kulturnog života BiH, te diplomatskom koru u BiH, generalima, vojnim atašeima...

On je podsjetio da Austrija proslavlja 26. oktobar kao svoj Nacionalni praznik od 1955. godine kada je u austrijskom Nacionalnom vijeću usvojen Zakon o trajnoj neutralnosti.

Od tada se Austrija razvila u jaku državnu naciju s uređenjem demokratske vladavine prava, funkcionirajućeg socijalnog partnerstva, socijalne tržišne ekonomije i stalnog aktivnog opredjeljenja za osnovna građanska i ljudska prava.

Naveo je da je prekretnica bila 1989. godina, pristupanjem Evropskoj uniji 1995. godine i širenja Evropske unije poslije toga, a to je donijelo bitne izazove sa sobom koji su uspješno prevladani.

Poslije predsjedavanja OSCE-om, ove godine, Pamer je rekao da će Austrija u drugoj polovini 2018. godine ponovno predsjedavati Vijećem Evropske unije.

Izmijenjene unutarnjo-političke okolnosti do kojih je došlo nakon izbora za Nacionalno vijeće 15. oktobra i nova vlada će u nekim oblastima, a u skladu s većinskom voljom stanovništva, donijeti promjene sa sobom, ali će se, razumljivo samo po sebi, kretati u okviru spmenutih temeljnih principa.

Naglasio je da vanjska politika koja se vodi u saradnji s partnerima u EU i susjedski odnosi će se nastaviti s još više zalaganja.

Istakao je da Austrija jasno podržava integraciju jugoistočne Evrope i naročito proces pridruživanja Bosne i Hercegovine, zbog višestruke povezanosti i naravno, interesa.

- Pri tome, odlučujuća pretpostavka za napredak ostaje odlučan i zajednički dalji rad nositelja odgovornosti u BiH na Reformskoj agendi i funkcionalnosti države. Mi i ja lično, se nadamo da će BiH koja je od 2015. godine postigla prepoznatljiv napredak, 2018. godine dobiti kandidatski status- naglasio je Pamer.

Dani oko nacionalnog praznika su prilika, dodao je on, da se jačaju prijateljstva, da se zajedno slavi i da se kulturna događanja iz Austrije dovedu u BiH, te podsjetio da je održan Okrugli sto o pitanjima obrazovanja u Sarajevu, kao i nastupa savremenih muzičkih sastava, "Tria Square Waltz" danas i sutra u sarajevskoj "Jazzbini" i "Tria Cobario" koji ide na turneju u gradovima Vitez, Travnik, Cazin i Bihać.

Osim toga, dodao je Pamer, ovih dana u posjeti BiH je vodeći austrijski diplomata nadležan za zapadni Balkan i proširenje EU, ambasador Klaus Volfer (Wolfer), koji je bio gost večerašnjeg prijema. 

Prvi put su na ovom prijemu uručena odlikovanja trojici pojedinaca, za unapređenje odnosa Austrije i BiH, a Velikim orednom časti Republike Austrije odlikovani su maestro Ue Tajmer (Theimer), Vahidin Preljević, univerzitetski profesor i Ilija Studen, predsjednik Uprave Studen Holdinga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.