BIH

Izetbegović: BiH je duboko privržena misiji UNESCO-a

Fena

31.10.2017

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović obratio se na Forumu lidera, koji se održava u okviru 39. zasjedanja Generalne konferencije UNESCO-a u Parizu. Između ostalog, naglasio je da je Bosna i Hercegovina duboko privržena misiji UNESCO-a i ostat će aktivno uključena u njegove programe i aktivnosti.

Na samom početku, želio bih da pohvalim generalnu direktoricu Irinu Bokovu za njeno inspirirajuće vodstvo UNESCO-a tokom proteklih osam godina. Njena privrženost vrijednostima i idealima UNESCO-a i njeni neumorni napori da ispuni misiju ove organizacije zavređuju najviše pohvale. Uprkos brojnim izazovima, ova je organizacija, pod njenim vodstvom, uspjela da afirmiše svoju ulogu i značaj u multilateralnom sistemu Ujedinjenih nacija. Bosna i Hercegovina je duboko privržena misiji UNESCO-a i ostat će aktivno uključena u njegove programe i aktivnosti - poručio je Izetbegović.

Dodao je da je jedan od aneksa Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim je rat okončan, posvećen uspostavi Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. 

- To je prvi put u savremenoj historiji da je očuvanje kulturne baštine integrirano u međunarodni mirovni sporazum. UNESCO je imao zadatak da pomogne provedbu ove važne misije, koja je postavila temelje našeg partnerstva. Očuvanje mira je bio je glavni cilj kada je Predsjedništva BiH 2014. godine, zajedno s tadašnjim generalnim sekretarom Ujedinjenih naroda Ban Ki-munom (Ki-moon), pokrenulo jedinstvenu inicijativu pod nazivom “Dijalog za budućnost”, usmjerenu na promociju suživota i raznolikosti u Bosni i Hercegovini - kazao je član Predsjedništva BiH.

Dodao je i da je obnovom Starog mosta otpočeo proces uspješne regionalne saradnje na očuvanju kulturne baštine. 

- Odličan primjer te regionalne saradnje bio je projekat nominacije stećaka za upis na Listu svjetske baštine koji su BiH, Srbija, Hrvatska i Crna Gora zajednički pokrenule i realizovale pod okriljem UNESCO-a. Komitet za svjetsku baštinu UNESCO-a je 15. jula 2016. godine donio odluku kojom je na Listu svjetske baštine upisano 28 nekropola sa ukupno 4.000 stećaka, koji se nalaze na teritoriji BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Ovi srednjovjekovni nadgrobni spomenici naročito su posebni po svom interkonfesionalnom karakteru jer su ih koristili pripadnici tri srednjovjekovne vjerske zajednice – Crkve bosanske, Pravoslavne crkve i Rimokatoličke crkve. Bosna i Hercegovina je ponosna što je koordinirala ovaj regionalni projekat kojim se afirmira značaj kulture kao platforme za promoviranje pomirenja, saradnje i razvoja - kazao je, između ostalog, Izetbegović 

Naveo je da su nominacije za upis Sarajevske hagade i Rukopisne zbirke Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu na UNESCO-ov Međunarodni registar Pamćenje svijeta, koje je Bosna i Hercegovina dostavila prošle godine, još jedan primjer doprinosa očuvanju kulturološke raznolikosti.

- Bosna i Hercegovina se odlučila kandidirati za članstvo u Komitetu za svjetsku baštinu UNESCO-a na predstojećim izborima koji će se održati ovdje u Parizu 14. novembra - poručio je Izetbegović

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.