BIH

Federaciji prijeti nestašica plina!

Na plinovodu Zvornik - Sarajevo gradi se odvojak za Bijeljinu

E. HALIMIĆ

31.10.2017

Izgradnjom plinovoda od Slobodnice u Hrvatskoj do rafinerije u Bosanskom Brodu te izgradnjom odvojka prema Bijeljini na plinovodu Zvornik - Sarajevo Federacija BiH ostat će izolirana i prijeti joj nestašica plina, kazao je za „Avaz“ Almir Bečarević, dugogodišnji bivši direktor kompanije „BH-Gas“.

Kao stručnjak za plin, Bečarević za „Avaz“ pojašnjava da se s Hrvatskom već 15 godina pregovara o projektu plinovoda od Bosanskog Broda do Zenice, koji bi bio i u funkciji snabdijevanja rafinerije.

Tri pisma

- Potpisana su tri pisma namjere s hrvatskom državnom plinskom kompanijom „Plinacro“. Čak je i EU odredila početak južnoevropskog plinskog prstena u Bosanskom Brodu. Međutim, zaobilaze se bh. državne institucije i pokušava stari produktovod modernizirati i prepraviti u plinovod te na taj način onemogućiti da se u budućnosti izgradi plinovod Bosanski Brod - Zenica - pojasnio je Bečarević.

Dodao je da je jedini razlog što se o ovom projektu razgovara već 15 godina to što institucije RS nisu htjele da im dolazi plin iz Hrvatske.  

- Nije jasno kako odjednom sada isti plin može iz Hrvatske u RS, ali samo produktovodom. Nakon što se putem produktovoda spoji rafinerija, onda ni plinovod do Zenice nema smisla, jer ga rafinerija neće koristiti. To je gubitak od blizu 500 miliona KM, koliko će rafinerija potrošiti za deset godina - naglasio je Bečarević.

Prema njegovim riječima, s druge strane, na plinovodu Zvornik - Sarajevo gradi se odvojak za Bijeljinu, što predstavlja novi korak ka zatvaranju FBiH u smislu snabdijevanja plinom.

Bečarević: Novi korak ka zatvaranju FBiH

Upitna sigurnost

- Već sad u zimskim mjesecima imamo zapunjen plinovod na temperaturama od minus deset Celzijevih stepeni pa se postavlja pitanje sigurnosti snabdijevanja. Alternativa je trebao biti plinovod Bosanski Brod - Zenica. Dakle, Sarajevo, kao najveći potrošač, ostaje bez plina i grijanja te pred ekološkom katastrofom, gdje se dvojica ljudi na dva metra razdaljine neće vidjeti od smoga - zaključio je Bečarević.

„Plinacro“: Riječ je samo o ispitivanjima

Iz „Plinacra“ su za „Avaz“ kazali da s ruskim „Zarubežnjeftom“ nisu potpisali ugovor o izgradnji plinovoda od Slobodnice do rafinerije u Bosanskom Brodu.

- „Plinacro“ je s kompanijom „Crodux“ potpisao u septembru ove godine ugovor o procjeni stanja produktovoda, kojim se isključivo regulira ispitivanje je li postojeći produktovod uopće pogodan za prenamjenu u izravni plinovod. Tek ukoliko nalazi ispitivanja pokažu da je pogodan za rekonstrukciju i prenamjenu te pod pretpostavkom da „Crodux“ udovolji kriterijima za izdavanje saglasnosti Hrvatske energetske regulatore agencije (HERA) i ostalim zakonskim propisima, odlučit će se o daljnjim radnjama - kazali su ove kompanije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.