BIH

Jajce: Vrtić 'Emina' pohađaju sva djeca bez obzira na nacionalnost

U vrtiću boravi preko 30 jajačkih mališana

Piše: E.C.

31.10.2017

S početkom nove školske godine, Medžlis Islamske zajednice Jajce otvorio je vrtić „Emina“ u naselju Volijak.  

U moderno opremljenim prostorijama koje su urađene po svim svjetskim standardima kad je u pitanju predškolski odgoj i obrazovanje, svakodnevno boravi preko 30 jajačkih mališana.

Ova novootvorena ustanova zauzima površinu od 160 kvadrata, sve sobe su moderno opremljene i klimatizirane, a vanjski dijelovi i igralište su pod videonadzorom.

Kako nam je kazala upravnica vrtića Emina Muhić kapacitet iznosi nešto više od 50 mjesta, te se nada da će biti popunjen do kraja godine.

-Mnogo roditelja ukazalo su nam povjerenje. Neki su odmah upisali svoje dijete, dok će drugi uraditi vjerovatno u narednom periodu. U vrtiću je zaposleno pet osoba, koji su opredijeljeni i osposobljeni na stručan rad s djecom. Što dodatno ulijeva povjerenje kod roditelja - govori nam upravnica Emina Muhić.


Muhić: Različitost je istinsko bogatstvo Jajca

U vrtiću djecu uče etici i moralu, kako da postanu dobri ljudi, da poštuju starije i da vole drugo i drugačije.

Vrtić otvoren za sve mališane

Upravnica Muhić ističe da se i u ovoj predškolskoj ustanovi itekako poštuje različitost što je istinsko bogatstvo Jajca jer vrtić pohađaju djeca i drugih nacionalnosti i vjera.

Djeca su podijeljena u dvije grupe. Prvu čine od jedne do 3 godine, dok je druga od 3 do 6 godina.

-Mjesečno održavamo roditeljske sastanke gdje dajemo roditeljima potrebne informacije, a i oni nama sugerišu na što trebamo posebno obratiti pažnju kad je u pitanju svako dijete pojedinačno. Imamo jako dobru saradnju s njima, i što je najbitnije da su nam roditelji prezadovoljni s našim radom - ističe ona.

U vrtiću radi moderno opremanja kuhinja, a sva jela pripremljena su u skladu s jelovnikom kojeg je izradila nutricionista dr. Safija Softić-Namas.

-Osim pedagoga, s djecom rade i dvoje medicinske sestre, socijalni pedagozi te profesori predškolskog odgoja. Posebno moram naglasiti da nam je osim odgoja i obrazovanja sigurnost djece na prvom mjestu i tu ulažemo ogromne napore. Vrata naše ustanove širom su otvorena, roditelji mogu doći i upoznati se s našim radom na licu mjesta te upisati svoje dijete - naglasila je ona.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.