BIH

U RS rođena hiljadita beba začeta vantjelesnom oplodnjom

Fena

1.11.2017

Hiljadita beba začeta vantjelesnom oplodnjom u Republici Srpskoj (RS) rođena je 30. oktobra 2017. u Banjoj Luci, saopćeno je iz banjalučke klinike "Medico-S".

Majka i beba su dobro i oporavljaju se na Klinici za ginekologiju i akušerstvo. Marija je prvo dijete Aleksandri i Goranu Radovanoviću, a bebu su pokušavali da dobiju skoro pet godina. 

Uspjeli su iz trećeg pokušaja vantjelesne oplodnje u klinici "Medico-S", uz najveću pomoć i podršku dr. Brankice Đukić-Kukolj i embriologa Milice Gvero i Saše Vujnića, te anesteziologa prim. dr. Zdravka Josipovića.

Prva beba začeta procedurom vantjelesne oplodnje obavljene u RS rođena je 8. decembra 2003. godine u Banjoj Luci. Postupak je radilla prof. dr. Sanja Sibinčić. 

Tim prof. Sibinčić i institucije RS od 2007. godine zajedno razvijaju uslugu vantjelesne oplodnje u RS, s posebnim zajedničkim ciljem da svim parovima koji imaju problem steriliteta bude dostupna mogućnost da ostvare potomstvo.

Fond zdravstvenog osiguranja RS već šest godina finansira dva postupka vantjelesne oplodnje, a već deset godina prvi postupak za parove kojim je to jedina mogućnost da postanu roditelji. 

Poseban doprinos i pomoć razvoju vantjelesne oplodnje u RS dao je predsjednik RS Milorad Dodik, koji je čestitao rođenje hiljadite bebe rođene vantjelesnom oplodnjom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.