BIH

Analiza magazina "The Economist": Zbog čega se Bosna i Hercegovina nije raspala?

Avaz.ba

1.11.2017

Ugledni britanski magazin "Economist" danas je objavio zanimljivu analizu, a tiče se Bosne i Hercegovine.  

Naime, u tekstu pod naslovom "Zbog čega se Bosna i Hercegovina nije raspala", navode se razlozi zašto se naša zemlja nije raspala i pored velikih nacionalnih razlika i nestabilne vlasti.

Od Španije, Ukrajine, Škotske i sjeverne Italije, regionalni slučajevi prijete da se u Evropi formiraju nove države. Ipak i pored svega toga, slična očekivanja uveliko zaobilaze Bosnu i Hercegovinu.

Nakon završetka rata u BiH 1995. godine strani političari, novinari i analitičari su upozoravali na "raspad" ove zemlje. Nekadašnji visoki predstavnik EU u našoj zemlji, Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown), je tokom svog mandata govorio da strahuje da će se BiH raspasti. Ipak, to se nije desilo. Navodi se da je budućnost nekih većih evropskih zemalja dovedena u pitanje, Bosna i dalje opstaje, stoji u analizi, Economist.

Prema autoru teksta, snaga BiH jeste u entitetima i kantonima, a ne nacionalnoj vladi, a slična je situacija u Švicarskoj.

Economist naglašava kako je vladavina u BiH nekada nefunkcionalna i spora, ali da i pored toga strah od ponovnog nasilja i sukoba dovode do pomirenja.

U tekstu se navodi kako predsjednik manjeg bh. entiteta već godinama prijeti da će održati nezakoniti referendum o nezavisnosti. Međutim zbog potencijalnih sukoba i nedostatka podrške iz međunarodnih krugova, on se povukao, piše Economist.

Dalje se u tekstu navodi kako su Bosanci uspijevali po strani ostaviti sve razlike, da bi se formirala vlada na svim nivoima, dok ih u Sjevernoj Irskoj od januara nema nikako.

- Bosanci i Hercegovci namjeravaju da budu daleko fleksibilniji. Tako u Vladi Republike Srpske ima nekoliko Bošnjaka i Hrvata koji rade zajedno sa srpskom nacionalističkom strankom predsjednika RS-a koja je posvećena referendumu - piše Economist.

Na kraju se u tekstu zaključuje da se sve svodi na dogovor.

- Vlade u BiH trebaju partnere koji će često dolaziti iz različitih etničkih grupa - ističe Economist.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.