BIH

Lopovi usred bijela dana kradu ugalj, no niko ne zna čiji su vagoni

D. K.

2.11.2017

Trojica lopova jučer su usred bijela dana opljačkali nekoliko vreća uglja s jednog od vagona parkiranih preko puta željezničke stanice u Kaknju.

Trojica lopova

Pljačku je mobilnim aparatom snimio čitalac portala Avaz.ba, koji nam je ustupio snimak u trajanju od dvije minute i 20 sekundi.

Na snimku se vide trojica lopova od kojih jedan na vagonu vrši "utovar" uglja u vreće i spušta ih dvojici lopova koji ih potom odnose i slažu pored ceste u neposrednoj blizini.

- Snimak sam napravio sasvim slučajno jučer oko 16 sati, kad sam krenuo u obližnju apoteku - kazao nam je čitalac koji je želio ostati anoniman.

Prema njegovim riječima, vlasnik uglja je "99 posto Rudnik mrkog uglja (RMU) Kakanj", s obzirom da su vagoni, sa kojih je ukraden ugalj, izašli sa površinskog kopa i dalje bi trebali ići na separaciju.

- Lopovi su vreće s ugljem odnosili nekih 30-ak metara od vagona i slagali jednu na drugu. U trenutku kada sam snimao pljačku nije bilo automobila koji bi mogao biti njihov, ali su vjerovatno naknadno došli po svoj plijen - rekao nam je čitalac.

Kontaktirali smo i RMU Kakanj, u čijem nam Uredu uprave Društva nisu odgovarali na poziv. Uspjeli smo jedino dobiti Komercijalnu službu, iz koje su nam nevoljko kazali kako ne znaju ništa o pljački, ni da li se uopće radi o njihovom uglju, te da ih se to ni ne tiče.

Nestalo struje

Čak, štaviše, bilo im je čudno da je čitaocu, ali i našem portalu uopće zanimljivo da im neko krade ugalj sa vagona.

Na naše uporno insistiranje uspjeli smo dobiti i sektor za odnose s javnošću RMU Kakanj, u kojem, kako kažu, cijeli dan muku muče s napajanjem električnom energijom.

Kazali su nam kako se na željezničkoj stanici, gdje je nastao snimak, ne zadržava nijedan jedini vagon RMU Kakanj, već da se radi o natovarenim vagonima RMU Breza.

- Radi se o više od 40 vagona uglja RMU Breza. Krađa sa tih vagona, kako sam čuo, veoma je učestala - rekao nam je jedan službenik RMU Kakanj, koji je želio ostati anoniman.

U RMU Breza, međutim, tvrde da ne znaju o čijim se konkretno vagonima radi, jer je to "nemoguće utvrditi na osnovu snimka zato što su svi iste boje".

- Mi niti pratimo vagone, niti dalje imamo nadzor nad njima. Mi ih natovarimo u industrijskom krugu RMU Breza, lokomotiva Željeznica FBiH dođe po njih, odvuče ih u TE Kakanj i to je to - rečeno nam je kratko u RMU Breza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.