BIH

Počela gradnja zgrade socijalnog stanovanja u općini Tešanj

Fena

Fena

2.11.2017

Radovi na izgradnji zgrade socijalnog stanovanja u općini Tešanj, koja će biti građena u sklopu Projekta ''Zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem obezbjeđenja javnih stambenih rješenja- CEB II", počeli su danas.

Radi se o izgradnji stambenog objekta od 21 stambene jedinice na lokalitetu Medakovo, gdje će biti smješteno 65 osoba.

Ukupna vrijednost projekta je oko 1.050.000 KM, uz učešće Općine Tešanj oko 180.000 KM u vrijednosti zemljišta, projektovanja, komunalne infrastrukture i nadzora, a vrijednost radova iznosi 883.807 KM. Rok za završetak radova je 360 dana.

Početak radova su ozvaničili predstavnica Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i koordinatorica CEB II projekta Edina Imamović, federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Ramić, ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona Nurdžehan Šahinović i načelnik Općine Tešanj Suad Huskić.

Projektom CEB II osigurana su kreditna sredstva Razvojne banke Vijeća Evrope za zatvaranje 121 kolektivnog centra u kojima danas živi više od 7.200 građana BiH. Za tu namjenu bit će osigurano 2.600 stambenih jedinica u 82 zgrade i objekta u 45 općina i gradova u BiH. Na taj način će biti zatvoreni svi kolektivni centri u RS i Brčko Distriktu BiH i više od 76 posto u FBiH.

Pored Tešnja, Dervente i Maglaja, Foče i Modriče gdje je već započela gradnja stambenih jedinica, prema planiranim aktivnostima, u 2017. godini se još očekuje početak radova u Travniku, Zenici, Tuzli, Srebreniku i Sokocu.

CEB II implementira Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH putem nadležnih entitetskih ministarstava, organa lokalnih vlasti te resornih kantonalnih ministarstva/uprava u Federaciji BiH uz partnerstvo UNHCR-a.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.