BIH

Potvrđeno iz IDDEEA-e za Avaz.ba: Nastavak tenderske procedure, građani nemaju razloga za zabrinutost

E. Ma. - T. Ro.

3.11.2017

Ured za razmatranje žalbi BiH odbio je žalbu rumunske kompanije "Primatehnic Service SRL" na tendersku dokumentaciju za štampanje pasoških knjižica.

Iz IDDEEA-e za Avaz.ba poručuju da se tenderska procedura nastavlja dalje u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. 

- Ovog momenta još uvijek ne možemo ocijeniti kada će se tenderski postupak okončati. Uglavnom, neće biti nikakvih problema vezanih za izdavanje pasoša i pasoških knjižica. Građani nemaju razloga za bilo kakvu zabrinutost - kazao je Goran Rakić, šef kabineta direktora IDDEEA-e.

Podsjetimo, IDDEEA je 10. avgusta raspisala peti po redu tender za štampanje pasoških knjižica, a rumunska firma je žalbu na tendersku dokumentaciju uložila 26. septembra.

Prema uvjetima tendera, posao štampanja pasoških knjižica vrijedan je 20 miliona maraka, a ugovor sa novim isporučiocem bit će potpisan na četiri godine. Tendersku dokumentaciju je do sada preuzelo dvadesetak kompanija, a tek će se vidjeti koliko njih će dostaviti i zvaničnu ponudu.

IDDEEA je u prethodnih više od godinu i po u četiri navrata raspisivala tendere za štampanje pasoških knjižica i svaki put je francuska firma "Gemalto" ulagala žalbu na tendersku dokumentaciju,  a Ured za razmatranje žalbi BiH je prihvatao svaku od žalbi Francuza i tenderi su poništavani.

Zbog toga je javnost u BiH bila zabrinuta, a početkom ove godine u pitanje je dovedeno i samo štampanje pasoških knjižica.

Ugovor sa sadašnjim isporučiocem, firmom "Muehlbauer" je istjecao 22. marta, a još nije bila donesena odluka o novom dobavljaču. Kako bi otklonili opasnost da državljani BiH ostanu bez pasoša, Vijeće ministara je početkom ove godine donijelo odluku da se postojeći ugovor sa "Muehlbauerom" privremeno produži za još godinu. Taj dodatni rok istječe za nešto više od četiri mjeseca i IDDEA mora izabrati novog isporučioca.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.