BIH

"Nesusjedski" odnosi Hrvatske i BiH

Avaz.ba

4.11.2017

Protokol o saradnji na realizaciji projekta “Snabdijevanje prirodnim gasom krajnjeg kupca – Rafinerija nafte Brod” između predstavnika Vlade RS i Vlade Hrvatske izazvao je brojne reakcije među zvaničnicima u BiH.

Upućene su oštre kritike na račun entiteta koji je preuzeo ingerencije države, ali i na račun Vlade Hrvatske koja je zanemarila ustavne nadležnosti susjedne države, te pokazala nepoštivanje ranijih dogovora oko energetskog projekat važnog za obje zemlje. No, stručnjaci kažu da nije sve izgubljeno. 


Nikakvo odobrenje

Sporazum između Republike Srpske i Hrvatske, potpisan je bez znanja i saglasnosti državnih organa BiH i okarakteriziran je kao protuustavan jer kako navode predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti BiH entiteti mogu potpisivati slične sporazume samo uz saglasnost Parlamenta BiH, što u ovom slučaju nisu imali, piše Radio Slobodna Evropa. 

- Parlamentarna skupština BiH nije dala nikakvo odobrenje tako da ugovor između bosanskohercegovačkog entiteta RS i Republike Hrvatske nije validan i ne može proizvoditi nikakve pravne posljedice - ocjenjuje dopredsjedavajući Predstavničkog doma državnog parlamenta Šefik Džaferović.

Podsjećamo, nakon potpisivanja sporazuma ministar zaštite okoliša i energetike Hrvatske Tomislav Ćorić kazao je da je riječ o međunarodnom aktu između Vlade RS i Vlade Hrvatske. 

- Ovaj međunarodni akt između Vlade Republike Srpske i Vlade Republike Hrvatske prije svega otvara prostor za saradnju dviju pravnih osoba s jedne i s druge strane.

Iz BH gasa podsjećaju da je BiH sa Hrvatskom u više navrata razgovarala i dogovorila saradnju u energetskom sektoru, da je predloženo da Hrvatska izgradi plinovod do granice sa BiH, a da BiH od Broda izgradi plinovod do Zenice te na taj način osigura snabdijevanje gasom u cijeloj BiH preko Hrvatske. Potpisana su i tri pisma namjere između BH gasa i hrvatske kompanije za distribuciju gasa. 

No, iz Republike Srpske je taj dogovor uvijek bio blokiran, kaže bivši direktor, a sada savjetnik direktora BH gasa Almir Bećarević.

Strateški projekt

 

- U zadnjih osam godina, kada je Hrvatska usvajala Plan razvoja transportnog sistema, uvijek je gasovod Slobodnica-Brod-Zenica označavan kao strateški projekt te zemlje. Što se tiče državnog nivoa Bosne i Hercegovine, mi smo imali problem da takav dokument dođe do Vijeća ministara BiH, jer je Republika Srpska uvijek bila protiv i slala dopise u kojima jasno stoji da ne žele gas iz Hrvatske i da njih taj gasovod ne interesuje.

No, predsjednik RS Milorad Dodik je promijenio mišljenje oko gasa iz Hrvatske nakon sastanka hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, na kojem je bilo riječi o Rafineriji nafte Brod, koja je u rukama ruske kompanije. I našao način kako da zaobiđe institucije BiH, a da i dalje blokira strateški projekat izgradnje gasovoda do Zenice kojim bi se gasom iz Hrvatske snabdijevala Federacija, ali otvorila mogućnost i za gasovod kroz Republiku Srpsku - kaže Bećarević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.