BIH

Nakon što je potpisan sporazum o plinofikaciji Rafinerije: Sutra pregovori o spajanju plinovoda Hrvatske i BiH

Razmatra se više tački spajanja plinovoda

Piše: E. HALIMIĆ

6.11.2017

Nakon pritiska javnosti i medija delegacija kompanije “BH-Gas”, s direktorom Jasminom Salkićem na čelu, na poziv hrvatske državne plinske kompanije “Plinacro”, sutra putuje na pregovore u Zagreb.

Nova situacija

Kako “Avaz” saznaje, u toku sutrašnjeg dana bit će održan sastanak dvije uprave povodom novonastale situacije, a nakon što su Republika Srpska i Hrvatska potpisale sporazum o snabdijevanju Rafinerije nafte Bosanski Brod plinom iz susjedne države.

Podsjećamo, prema mišljenju čelnih ljudi “BH-Gasa”, priključenje Rafinerije nafte Bosanski Brod putem modernizacije starog produktovoda od Slobodnice (Hrvatska) do Bosanskog Broda na hrvatski plinski sistem ugrožava plan spajanja plinskih transportnih sistema dvije države. Jer, priključenjem Rafinerije na poseban plinovod ideja o njegovoj izgradnji od Slobodnice, preko Bosanskog Broda, pa sve do Zenice i Sarajeva gubi smisao, jer je upravo Rafinerija najveći potrošač na ovoj trasi.

Realizacija projekata

Prema našim informacijama, na sastanku će se razgovarati o intenziviranju zajedničkih aktivnosti na pripremi i realizaciji projekata interkonekcije, i to na pravcima Zagvozd – Imotski – Posušje – Travnik/Novi Travnik s krakom za Mostar (južna interkonekcija), Slobodnica – Brod – Zenica (sjeverna interkonekcija) te Lička Jesenica – Rakovica – Tržac – Bosanska Krupa.

Delegacija “BH-Gasa” se u Sarajevo vraća u srijedu, a za četvrtak je planirana i pres-konferencija na kojoj će biti prezentirani rezultati pregovora, kao i aktuelna situacija u vezi s plinom u našoj državi.

Stigao dopis i iz Srbije

S obzirom na to da se trenutno glavni grad BiH plinom snabdijeva iz Srbije preko zastarjelog plinovoda od Zvornika do Sarajeva, postoji velika vjerovatnoća da će FBiH ostati bez sigurne isporuke ovog energenta. O ovoj temi više će se, svakako, govoriti i na planiranoj pres-konferenciji, jer je na adresu “BH-Gasa” stigao i zvanični dopis iz Srbije, koji najavljuje promjene u snabdijevanju plinom iz susjedne Srbije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.