BIH

Za 12 dana će prepješačiti 340 kilometara od Srebrenice do Vukovara

Sa jednog "Marša mira"

Avaz.ba

7.11.2017

Organizacija demobilisanih boraca Armije RBiH Srebrenica i preživjeli učesnici 'Marša smrti' iz jula 1995. godine iz Srebrenice odlučili su da ove godine prvi put organizuju i učestvuju, zajedno s Udrugom 'Koraci mira' iz Odžaka, u 'Maršu mira' od Srebrenice do Vukovara.

Cilj Marša mira Srebrenica - Vukovar jeste odavanje počasti žrtvama Vukovara i žrtvama genocida iz Srebrenice sa porukom - da se zločini više nikad, nigdje i nikome ne ponove.

Planirano je da učesnici Marša mira Srebrenica-Odžak-Vukovar prepješače oko 340 kilometara od Srebrenice do Vukovara za 12 dana.

Iz Memorijalnog centra Potočari krenut će velika kolona učesnika Marša mira.

Dolazak učesnika Marša mira u Vukovar planiran je za 18. novembar i učešće u koloni sjećanja na žrtve Vukovara i odavanje počati žrtvama Vukovara povodom obilježavanja 26. godišnjice stradanja.

Planirana ruta pješačenja za učesnike Marša mira je Potočari-Konjević-Polje-Liplje-Nezuk-Kalesija-Tojšići-Tuzla-Ormanica-Gradačac-Modriča-Odžak-Prud-Šamac-Slavonski Šamac-Cerna-Andrijaševci-Rokovci-Vinkovci-Nuštar-Vukovar, a u maršu će učestvovati od 30 do 50 učesnika.

Ideja za organizovanje Marša mira Srebrenica - Vukovar proistekla je kao moralna obaveza preživjelih žrtava genocida iz Srebrenice, a s obzirom na činjenicu da već nekoliko godina u obilježavanju tog genocida učestvuju i građani Vukovara, koji učešćem u Maršu mira i biciklističkim ultramaratonom, dolaze da odaju počast žrtvama genocida nad Bošnjacima Srebrenice.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.