BIH

Studenti ostali bez glasova u Nastavno-naučnom vijeću Medicinskog fakulteta, SPUS pozvao Vladu KS za pomoć

Avaz

Piše: F. S.

7.11.2017

Prije desetak dana inspektori za visoko obrazovanje ministarstva za obrazvanje, nauku i mlade KS poništio je čaln 2, Poslovnika o radu nastavno - naučnog vijeća, čime je ugroženo pravo glasanja za osam studenata medicinskog faulkleta koji su bili dio nastavnog - naučnog vijeća. 

Tim povodom danas se medijima obratio Merim Serdarević, predsjednik SPUS-a, koji je kazao kako su studenti pod stalnim pritiskom neakademskog osoblja na Medicinskom fakultetu. On je uputio apel Vladi KS i nadležnima da iskoriste svoje ovlasti kako bi spriječili ucjene i prijetnje studentima na ovom fakultetu.

- Tražimo od svih relevantnih institucija, da se vakum stvoren stavljanjem van snage člana 2. Poslovnika o radu, koji definiše broj studenata prevaziđe i upozorava se da se nijedna odluka NNV-u ne smije donijeti bez jasno definisanih i legalnih glasova predstavnika studenata - stoji u saopćenju.

Također je naglasio kako se na Medicinskom fakultetu pokušavaju održati nelegalne sjednice.  

Sa druge strane uputili su i apel da se iznađu sredstava za omogućavanje prvog radnog isksutva najboljim studentima medicinskog fauklteta, ali isto tako studentima koji su ostvarili prosjek preko 8, a samofinansirajući su da mogu preći u redovne studente.

Serdarević je također na današnju konferenciju donio veliki broj molbi studenata koje su tražili da im rukovodstvo prebaci na redovine, ali su odbijeni.

- Apelujemo da se ustaljena praksa da doktori rade u nekoliko javnih i privatnih zdravstvenih ustanova konačno dokine, kako bi mladi doktori mogli dobiti šansu da rade u svojoj domovini, za svoj narod - stoji u saopćenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.