BIH

Detalji prešućeni iz Obavještajno-sigurnosne agencije: Hrvatska SOA očekuje potvrdu navoda iz nezavisnih tijela u BiH

Mehmedagić i Markić u Sarajevu: Nakon sastanka u septembru Mehmedagić saopćio da nema problema

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

8.11.2017

Afera s prisluškivanjem hrvatskih političara i privrednika koja se u septembru pojavila u hrvatskim medijima, a u kojoj je iznesen niz optužbi na račun Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH i njenog direktora Osmana Mehmedagića, nije dobila svoj epilog, niti je do kraja razjašnjena, uprkos nedavnim uvjeravanjima bh. nadležnih institucija da su sve nedoumice u ovom slučaju riješene.

Mir u kući

Potvrdio nam je to i izvor upućen u razgovore na sastanku Daniela Markića, direktora hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA), s direktorom OSA-e Osmanom Mehmedagićem, održanom iza zatvorenih vrata krajem septembra u Sarajevu.

Premda je javnosti nakon sastanka iz OSA-e saopćeno da „ne postoje problemi koji opterećuju odnose između dvije agencije“, naš izvor tvrdi da čelnik SOA-e nije uzeo zdravo za gotovo uvjeravanja OSA-e da nije bilo nezakonitog prisluškivanja hrvatskih političara i privrednika, što je u saopćenju prešućeno.

- Iako su iz OSA-e uložili napore i svoje argumente da uvjere čelnika SOA-e da nisu radili ništa nezakonito, Markić to nije baš sve olako prihvatio. Kada je na kraju pristao da se zarad mira u kući objavi da su dvije agencije postigle saglasnost o ovom slučaju, rekao je i da očekuje da će navode OSA-e potvrditi i nezavisna tijela za nadzor nad njenim radom – kaže naš izvor.

Faksimil internetske stranice SOA-e: Očekuju potvrdu uvjeravanja iz OSA-e

Danas sjednica

Iz ovakvog stava SOA-e, koji je prešućen bh. javnosti, jasno je da iz hrvatske obavještajne službe očekuju uvjerljivije dokaze od onih koji su im predočeni, a s obzirom na to da računaju na potvrdu navoda OSA-e i iz nezavisnih tijela u BiH, za njih ovaj slučaj nije okončan, kako su to pokušali predstaviti iz OSA-e i Ministarstva sigurnosti BiH.

Prije svega, u ovom slučaju očekuje se nalaz Zajedničke komisije Parlamenta BiH za nadzor nad radom OSA-e o ovom slučaju, a čiji je rad donedavno bio u blokadi i Komisija se još se nije bavila ovim pitanjem.

Bariša Čolak, privremeni predsjedavajući Komisije, potvrdio je jučer za „Avaz“ da će ovo tijelo zasjedati danas. Nije poznato hoće li se ova komisija, čije se sjednice održavaju iza zatvorenih vrata, već danas baviti ovom temom.

Potvrda na stranici hrvatske agencije  

Pokušali smo jučer kontaktirati i direktora SOA-e, ali on nije bio dostupan za komentar. No, potvrdu riječi našeg izvora dobili smo na internetskoj stranci SOA-e, gdje je objavljeno da u toj agenciji vjeruju da će „zakonitost postupanja OSABiH, ukoliko se odluče na to, potvrditi i odgovarajuća nadzorna tijela“. Također, navedeno je da će „u funkciji protuobavještajnog rada, SOA nastaviti pratiti ovu temu uz nastavak dijaloga sa OSA-om BiH“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.