BIH

EBRD oštro upozorio vlasti u BiH: Privreda stagnira, reforme zaustavljene!

EBRD: Rast u ovoj godini spor i procjenjuje se na svega 2,2 posto

Piše: E. HALIMIĆ

9.11.2017

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) oštro je revidirala prognoze privrednog rasta zemalja u ovoj godini. Uzimajući u obzir podatke o većem izvozu, oživljavanju investicija, napredak privrede zabilježen je, praktično, u svim državama, osim BiH.

Negativni šokovi

U slučaju BiH, EBRD je ostavio predviđanje od svega 2,5 posto privrednog rasta u ovoj godini. Poražavajuće je, pokazuju podaci, koliko je bh. privreda pogođena političkim previranjem i nesposobnošću aktuelne vlasti da provede započete reforme. Naime, prema podacima EBRD-a, BiH je lani zabilježila rast privrede od 3,2 posto, a 2015. godine 3,1 posto.

- Privreda u BiH ponovo se pokazala otpornom na negativne šokove, uključujući i znatno usporavanje reformi u protekloj godini - ističe se u analizi EBRD-a.

Dodaje se da je prva revizija aranžmana sa MMF-om još na čekanju, pa je zbog toga odgođena i provedba nekih ključnih infrastrukturnih projekata.

- Ostavljamo iste projekcije rasta bh. privrede za ovu i sljedeću godinu, uz primjećivanje značajnih negativnih rizika ako se reformski program zemlje u potpunosti zaustavi – zaključeno je u izvještaju.

Makroekonomski analitičar Faruk Hadžić za „Avaz“ je pojasnio da su ovakvi podaci očekivani, posebno nakon izvještaja drugih institucija.

- EBRD sigurno ima i preciznije podatke od onih u BiH. Ovakvu nisku stopu rasta uzrokuje činjenica da ove godine nije pokrenut nijedan veći infrastrukturni projekt - smatra Hadžić.

Precizniji podaci

Dodao je da bi u ovom trenutku stope rasta BDP-a u BiH trebale biti iznad šest posto kako bi se to moglo računati napretkom za našu ekonomiju.

- Rast BDP-a povezan je s rastom zaposlenosti. Stoga, ako nam političari pričaju o 50.000 zaposlenih, to bi bilo vidljivo u ovoj analizi i tada bismo imali pet do šest posto rasta BDP-a. Dakle, nema tog povećanja zapošljavanja o kojem slušamo - naglasio je Hadžić.

Plaće ispod prosjeka 

- Plaće u realnom sektoru su ispod prosjeka, a radnici moraju kompletna primanja potrošiti kako bi prehranili sebe i svoje porodice. To direktno utječe na usporavanje privrede, jer se manje troši. Ako bi postojale investicije i povećale se plaće, onda bi to zaista dovelo do bržeg rasta BDP-a - pojasnio je Hadžić.

BROJKE

- 3,2 posto zabilježena stopa rasta bh. privrede u prošloj godini

- 2,5 posto predviđena stopa rasta BDP-a za ovu godinu

- 3 posto predviđen rast bh. privrede za sljedeću godinu


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.