BIH

Još pet radnih grupa treba dostaviti odgovore na Upitnik Evropske komisije

S. Saletović/Avaz.ba

Avaz.ba

9.11.2017

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i njegovi zamjenici Vjekoslav Bevanda i Mirko Šarović održali su konferenciju za medije nakon održane sjednice VM.

Zvizdić je rekao da, što se tiče Upitnika Evropske komisije, 28 poglavlja je pripremljeno i verificirano i ulazi u fazu prevođenja. Još pet radnih grupa treba da u narednih sedam do deset dana dostavi odgovore.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda rekao je da BiH kasni sa budžetom jer se dugo čekalo na utvrđivanje Globalnog fiskalnog okvira. Kako kaže, po ustaljenoj metodologiji izrađen je i Program za javne investicije.

On je rekao da je danas usvojen Zakon o Agenciji za osiguranje depozita koji je krovni zakon sa četiri entitetska zakona i da u tom slučaju nema nikakvog prijenosa nadležnosti.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da u slučaju snabdijevanja plina, radi se o snabdijevanju dva korisnika te da je to regulirano državnim sporazumom. 

On ističe da se u pograničnom području mogu se sklapati ugovor i zaključiti aranžman kakav je zaključen između RS i Hrvatske.

Šarović smatra da je greška to što Hrvatska nije obavijestila BiH o protokolu koji je potpisan sa manjim bh. entitetom. Dodao je da kada dođe do nekih problema, ugovorna strana bila je dužna obavijestiti drugu državu da bi se po toj informaciji rješavale stvari. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.