BIH

Grupa radnika dobila spor: Željezničarima treba da isplate više od 700.000 KM

Nezavisne novine

10.11.2017

Grupa od 263 radnika "Željeznica RS" dobila je presudu u svoju korist, po kojoj će im preduzeće morati da isplati više od 700.000, pišu Nezavisne. 

Radi se o dugovanjima koja "Željeznice" imaju zbog neisplaćivanja regresa za 2011, 2012, 2013, 2014. i 2015. godinu i razlike za topli obrok za 2012, 2013, 2014. i 2015. godinu.

Brojke pokazuju sljedeće - za svaku godinu neisplaćivanja regresa ŽRS su dužne po 360 KM, što čini 1.800 KM po radniku, a sve ukupno 473.400 plus kamata za sve godine.

Kada je u pitanju razlika u toplom obroku, ona je oko 73 KM, s tim da nema svaki radnik isti iznos za svaki mjesec zbog korištenja godišnjih odmora. Sve ukupno po osnovu toplog obroka ŽRS će morati da isplate 230.388 KM plus kamata, koja kreće od srijede, to jest od donošenja presude.

"Više od 2.000 radnika je tužilo firmu, i sve to ide po grupama od 10-20 ljudi. Samo ovu grupu čine 263 čovjeka. Potraživanja regresa za godine koje sam vam naveo su 360 KM, a za svaki mjesec razlika toplog obroka je 73 KM plus kamata i za jedno i drugo", kazao je Dragan Peulić, jedan od radnika koji su dobili spor protiv ŽRS i bivši štrajkač glađu.

Željezničari kažu da je pravda spora, ali dostižna. Da spor bude pokrenut i održano prvo ročište, čekalo se pet godina.

"Mi smo zadovoljni što smo dobili presude, ali nismo nimalo zadovoljni dinamikom isplate i radom pojedinih sudija koji neće da idu do kraja sa izvršnim presudama, tu imamo najveći problem. Preduzeće je povremeno isplaćivalo ove male presude što su dolazile na naplatu. Ovu sada našu grupu i ovolike pare neće isplatiti sigurno prije nego što dođe kredit MMF-a", ističe Peulić za "Nezavisne".

Iz ŽRS juče nismo dobili odgovor na pitanja kada i od kojih sredstava će isplatiti ova dugovanja.

Iz Ministarstva saobraćaja i veza RS su još jednom ponovili stav odranije da će sva dugovanja prema radnicima biti izmirena iz kredita Svjetske banke.

Za prvih pet mjeseci ove godine gubici "Željeznica RS" su iznosili oko pet miliona KM.

Taj možda i očekivani finansijski pad uvećao je akumulirani gubitak tog preduzeća na 87,4 miliona KM.

Iako se radi o ogromnom novcu, pogotovo za domaće preduzeće, navedeni iznos se i ne čini toliko velikim kada se zna da je ukupan dug koje ŽRS imaju prema radnicima i institucijama veći od 300 miliona KM.

Protiv radnika koji su bili u štrajku glađu, a za koje je inspekcija na zahtjev ŽRS utvrdila da su neopravdano izostali s posla, pokrenuti su disciplinski postupci.

O eventualnim disciplinskim mjerama odlučivaće disciplinska komisija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.