BIH

Od boravišne takse očekuje se 800.000 KM godišnje

Sjednica prekinuta

M. R. S.

10.11.2017

Vlada FBiH danas je utvrdila Prijedlog Zakona o boravišnoj taksi, od kojeg će se, prema procjeni, godišnje ubirati 800.000 KM, rečeno je nakon sjednice Vlade.

- Taksu plaća svaki turista. Definirana su izuzeća, a to su djeca, invalidi, penzioneri koji idu u banju – kazala je Edita Đapo, ministrica okoliša i turizma FBiH.

Napomenula je da će Vlada svakog oktobra predlagati iznos boravišne takse za godinu koja dolazi i pretpostavka je da će sada biti dvije KM, ali je moguće da će se povećavati.

- Opredjeljenja smo da novac od boravišne takse ostaje lokalnoj zajednici, gdje se i generira, tako da je predviđena raspodjela u omjeru deset posto FBiH, deset posto kantonima, a 80 posto lokalnim zajednicama – rekla je Đapo.

Vlada je, uz ovaj, utvrdila i Prijedlog Zakona o turizmu kojim se, između ostalog, ukida turistička članarina, dok se procedure registracije turističkih organizacija skraćuju.

Razmatrano je i pitanje formiranja posebnih odjela Vrhovnog suda FBiH i Tužilaštva FBiH, što predviđa Zakon o suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala donesen prije tri godine.

Zdravko Knežević, glavni federalni tužilac, istakao je da je ključno osigurati prostor, bez čega se ne može reći kada bi posebni odjeli mogli početi da rade, te da je Vlada zadužila Službu zajedničkih poslova da radi na pronalasku prostora.

- Vlada je prihvatila da se Tužilaštvo i Vrhovni sud izuzmu iz moratorija na zapošljavanje. Potrebno je da se imenuju sudije i tužioci i zaposli administrativno osoblje – kazao je Knežević i dodao da rebalansom budžeta za ovu godinu i budžetom za iduću trebaju biti osigurana sredstva.

Razmatrana je i informacija o stanju u zeničkoj „Željezari“, a nakon jučerašnjeg protesta radnika, zaključeno je da se radnicima osigura po 1.000 KM pomoći od ponedjeljka, te da menadžment sagleda mogućnost formiranja nove firme u koju bi moglo, pak, da radi 120 od sadašnjih 346 radnika, od kojih je 97 tehnološki višak.

Sjednica Vlade je prekinuta zbog obaveza ministara i bit će nastavljena u srijedu.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.