BIH

Cvijanović u Beogradu: RS ne mogu svojatati, BiH da

Avaz.ba

10.11.2017

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić i predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović održale su konferenciju za medije nakon osme zajedničke sjednice organa izvršne vlasti susjedne zemlje i bosanskohercegovačkog entiteta.

Brnabić je istakla kako se dugo radilo na pripremi ove zajedničke sjednice, koja, kako je naglasila, nije samo protokolarna već je vrlo konkretna.

- Posljednja zajednička sjednica bila je 26. jula 2015. godine, ali ćemo se truditi da imamo zajedničke sjednice vlade redovnije, jer postoji puno stvari koje nas povezuju. Mi želimo da zadržimo poseban odnos sa RS i to je važno za sve naše građane. Važno je da vlada stane iza toga i ja garantujem da će se ta saradnja nastaviti i mi ćemo podržavati projekte RS - kazala je Brnabić.

Ministri dviju vlada nakon današnje sjednice potpisali su Memorandum o saradnji u oblasti zrakoplovstva, Sporazum o saradnji u oblasti infrastrukture kvaliteta, Memorandum o saradnji Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske te Memorandum o saradnji u oblasti poštanskog i telekomunikacionog saobraćaja.

Predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović kazala je da je doneseno blizu 30 zaključaka i da je sretna što se saradnja između dviju zemalja razvija. 

Cvijanović je rekla da su ohrabreni inicijativom da treba da se mobiliše dobra volja privrednika Srbije kako bi se uspostavili proizvodni kapaciteti na teritoriji RS.

- Sretna sam što se nastavila naša saradnja i što smo usvojili novi akcioni plan za program razvoja. Sigurna sam da jedni drugima značimo mnogo - kazala je Cvijanović.

Na pitanje o direktnom političkom utjecaju Srbije na RS, Cvijanović je odgovorila da ona ne prepoznaje direktne političke utjecaje Srbije na RS, već da je riječ isključivo o političkoj saradnji.  

Na novinarsko pitanje o tome da li pojedini političari mogu svojatati BiH, misleći na izjavu člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da je njegov otac državu BiH ostavio turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoanu u amanet, Cvijanović je kazala da RS ne mogu svojatati.

- Ali, očito je da mogu BiH svojatati i to govori koliko je BiH neozbiljna država. U BiH RS je sigurno njen najfunkcionalniji dio. U BiH se pokazuje i neodgovornost i neke druge stvari i propusti - kazala je premijerka RS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.