BIH

Početak glavnog pretresa u slučaju 'Mrkva' zakazan za 1. decembar

Fena

10.11.2017

Suđenje Adnanu Mrkvi, Amelu Ćapinu, Adisu Biberoviću i Arifu Malićiju, uključujući i pravne osobe - "Mrkva" d.o.o. Sarajevo i "Mrkva Group" d.o.o Sarajevo, koji se terete za organizirani kriminal u vezi s poreznom utajom i pranjem novca počet će 1. decembra.

Odlučeno je to danas na statusnoj konferenciji u predmetu Adnan Mrkva i drugi, održanoj u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS), a na kojoj su dogovorena dinamika suđenja u ovom slučaju i razmatrana pitanja od značaja za strane u postupku (optužbu i odbranu).

Zastupnik optužbe, tužilac Senad Osmić najavio je ispitivanje 47 svjedoka, te sudskih vještaka, kao i izvođenje velikog broja materijalnih dokaza, uključujući i dokaze pribavljene putem posebnih istražnih radnji, odnosno presretanjem telefonskih razgovora između aktera ovog slučaja.

Između ostalog, kazao je da će u svojstvu svjedoka biti ispitan i Ermin Špilj koji je ranije bio obuhvaćen optužnicom u ovom predmetu, ali je u međuvremenu sklopio sporazum o priznanju krivnje, kao i još jedan osumnjičeni, ukoliko u međuvremenu postane dostupan pravosuđu.

Naveo je, istovremeno, da će Tužilaštvo, odbrani omogućiti uvid u kompletnu građu/dokazni materijal pribavljen tokom istrage.

Advokatica Jesenka Rešidović je u ime odbrane zatražila da Tužilaštvo dostavi i informacije o svim naknadnim kontaktima sa svjedocima, kao i dokazima što su eventualno pribavljeni nakon potvrđivanja optužnice.

Predložila je da Sud prije izvođenja određenih dokaza, kao što su oni do kojih se došlo posebnim istražnim radnjama, razmotri zakonitost takvih dokaza, te se usprotivila ispitivanju svjedoka koji u optužnici nisu predloženi.

Odbrana, istovremeno, smatra da može kontaktirati svjedoka optužbe prije saslušanja na glavnom pretresu, pozivajući se na praksu Suda BiH, insistirajući na 'pravu' da u unakrsnom ipitivanju postavlja pitanja izvan okvira direktnog ispitivanja, ukoliko to ide u korist vlastitih tvrdnji, te da se određena procesna pitanja riješavanu bez prisustva svjedoka.

Zastupnik optužbe je najavio da će dati uvodne riječi na narednom ročištu, a nakon čitanja optužnice, dok se odbrana izjasnila da će to učiniti naknadno, nakon faze izvođenja dokaza.

Prema potvrđenoj optužnici Tužilaštva KS, Adnan Mrkva se tereti da je organizirao kriminalnu grupu koja je od 2012. do 2015. godine izbjegavanjem plaćanja poreza i doprinosa te pranjem novca oštetila budžete i vanbudžetske fondove u Federaciji BiH za najmanje 3.357.938,35 KM, a da su ostali optuženi radili pod njegovim direktnim uputama i nadzorom.

Prema tužbenim navodima, Adnan Mrkva i Amel Ćapin koristili su novac iz "crne blagajne" za finansiranje vlastitih i potreba svojih porodica te su utajom poreza izbjegli plaćanje poreza u iznosu od najmanje 3.357.938,35 KM, koliko su stekli protupravne imovinske koristi.

Optužnicom je predloženo i da se od optuženih trajno oduzme imovina stečena krivičnim djelom, i to tri poslovna prostora, kuća, stan, putnička motorna vozila te novac u iznosu od 156.000 KM.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.