BIH

Uhapšeni u akciji 'Registar' pušteni, danas ročište za određenje mjera zabrane

Fena

11.11.2017

Osumnjičeni Predrag Kurteš, Kemal Kačapor, Dragan Mioković i Enes Maslo, koji su uhapšeni u okviru akcije kodnog naziva "Registar", nakon odluke Suda BiH pušteni su jučer iz pritvora.

Advokatica Vasvija Vidović, koja zastupa Predraga Kurteša, tu informaciju je potvrdila za N1. 

S obzirom na to da je Tužilaštvo jučer oko 16 sati predložilo izricanje mjera zabrane, Vidović je očekivala da će uslijediti puštanje odmah nakon toga, i to je zakonom predviđena procedura.

- Onog trenutka kad se Tužilaštvo opredijelilo za izricanje mjere, trebalo je predložiti ukidanje pritvora. Ovako su ljudi zadržani u pritvoru bez osnova, praktično šest sati izvan odluke Suda.Sud je obrazložio da se puste odmah na slobodu - rekla je ona.

Dodala je da što se tiče daljeg toka postupka, Sud će danas odlučivati.

Federalna uprava policije po nalogu Tužilaštva BiH uhapsila je u četvrtak Predraga Kurteša, Kemala Kačapora, Dragana Miokovića i Enesa Masluzbog postojanja osnova sumnje da su pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko milion KM u periodu od 2011. do 2014. godine.

Akcija kodnog naziva "Registar" inicirana je utvrđenim nepravilnostima u izvještaju o reviziji finansijskih izvještaja federalnog MUP-a, koji je sačinila Kancelarija za reviziju institucija u FBiH za 2013. godinu u pogledu uspostave Jedinstvenog centralnog matičnog registra FBiH od strane MUP-a FBiH, navedeno je iz Tužilaštva.

Osumnjičeni su, u okviru organizovane kriminalne grupe, prethodno osmišljenim i usaglašenim zajedničkim djelovanjem, preduzeli mjere i radnje s ciljem zaključenja štetnog ugovora u vrijednosti od 2.155.000 KM za nabavku softverske i hardverske opreme radi uspostavljanja Jedinstvenog sistema centralnog matičnog registra FBiH, sa unaprijed dogovorenim dobavljačem i to provođenjem postupka pregovaranja bez objave javnog poziva, saopćeno je iz Federalnog MUP-a.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.