BIH

Timovi FUCZ kod Goražda iskopali i uklonili 430 mina

Avaz.ba

11.11.2017

Građevinska firma "Okac", koja je angažirana na poslovima izgradnje puta, jučer (10. novembar) u poslijepodnevnim satima prijavila je da su tokom radova na lokalitetu Glamoč, u blizini sela Podhranjen, u Općini Goražde, njeni radnici naišli na nepoznata sredstva za koja su posumnjali da je NUS. 


O ovome su odmah obavijestili Kantonalnu upravu civilne zaštite Goražde (KUCZ), a ona policiju i tim Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Goražde. Tim FUCZ odmah je izašao na lice mjesta i ustanovio da se radi o minama odbačenim i zakopanim nakon posljednjih ratnih dejstava na ovom području, te da postoji sumnja da ih se još nalazi zakopano na ovoj lokaciji.

Kako je sinoć već bilo kasno, zbog mraka nije bilo moguće nastaviti operaciju pretrage terena i uklanjanja mina, tim FUCZ ogradio je ovaj lokalitet, a policija ga je obezbjeđivala tokom noći.

Rano jutros, pripadnici goraždanskog A i B tima FUCZ, zajedno sa Seadom Vranom, šefom Odsjeka za uklanjanje minsko-eksplozivnih sredstava FUCZ, izašli su na lice mjesta i započeli sa akcijom pretrage terena, te iskopavanjem i uklanjanjem pronađenih mina.

Iskopano je i uklonjeno ukupno 430 mina, i to 424 mine PMR 2, pet mina PMA 3 i jedan PROM.

U skladu sa standardnim operativnim procedurama, ove mine će se u toku dana transportovati, uskladištiti i u narednom periodu uništiti na za to predviđenoj lokaciji.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.