BIH

Novinarka FTV-a dobila otkaz nakon priloga o napuštenim psima

Fokus

12.11.2017

Azili i uvjeti u koje se smještaju psi predstavljaju kršenje svakog zakonskog oblika zaštite životinja u Bosni i Hercegovini.

Pored Žunovice i Gladnog Polja, u žižu je ponovo dospio azil u Prači. Udaljen od Sarajeva 40 klilometara, predstavlja pravu grobnicu za pse. 

Već dvije godine 20 volontera brine se o psima u azilu.

– Nemaju hranu, osim u ovim situacijama kada mi dođemo i donesemo im - ispričao je volonter Faruk Brkanić novinarki FTV-a Saniti Konjalić u prilogu objavljenom u emisiji "Federacija danas" 3. novembra, prenosi Fokus.

Zapravo, sada već bivšoj novinarki FTV-a.

Naime, nakon što je prilog objavljen, Sanita je dobila otkaz!

– Da, FTV mi je nakon tog priloga otkazao saradnju. Objašnjenje je bilo “da nisam za timski rad”. To su mi rekli nakon godinu dana rada - kazala je Konjalić za Fokus.ba.

Sada već bivša novinarka FTV-a vrlo brzo je shvatila zašto “nije za timski rad”.

- Sporna je bila Konakovićeva izjava u mom prilogu. Jer je “izletio”, iznerviran mojim pitanjima, da ne zna gdje su milioni za azil u Prači. Premijer Konaković odmah je zvao novinarku magazina "Mreža" da ponovi izjavu. U njenom prilogu o Prači tako stoji Konakovićeva izjava kako ne zna da je stanje u Prači grozno, a da bi mogao tužiti one koji mu spočitavaju da je pronevjerio milione. Potom sam isti dan banovana i na Facebook stranici FTV-a - kazala je Konjalić.

U “spornom” prilogu premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković tvrdi da su brojke o ubijanju pasa prenapuhane. Naglašava, i dalje će nastaviti da sklanja pse sa ulice. Sredstva za higijenski servis "Lokom" će se i dalje izdvajati, jer kaže, zadovoljan je saradnjom.

- Ne sjećam se da sam rekao da "Lokom" radi kriminalne stvari za pse, niti sam tog stava danas. Potrošilo se milionskih iznosa koji su se slijevali negdje, da mi nismo bili u mogućnosti da upravljamo procesom - kazao je Konaković u prilogu "Federacije danas".

Kolegica Konjalić kazala je i da je s FTV-om imala honorarni ugovor, ali da nema njegovu kopiju. Predala je zahtjev za potvrdu da je radila tamo, ali još nema odgovora.

– Tražila sam potvrdu da sam na FTV-u radila posljednju godinu, ali još nikakvog odgovora nema - kazala je Konjalić.

Pogledajte sporni prilog, zbog kojeg je novinarka Konjalić dobila otkaz…



Zanimljivo, Sanitin govor je cenzurisan i na ovoj stranici tokom protesta organiziranih u Sarajevu (pogledajte na 37. minuti), piše Fokus.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.