BIH

Iz PSBiH demantiraju Vijeće ministara: Troškovi prijevoza bit će i viši od 28 miliona KM

Zvizdić: Hvali se uštedama koje to nisu | Vehabović: Troškovi će se povećati, a ne smanjiti

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

13.11.2017

Nedavno je iz Vijeća ministara BiH saopćeno da će primjenom nove Odluke o visini, načinu i postupku ostvarivanja prava na naknadu za prijevoz na posao i prijevoz s posla u institucijama BiH, koja je stupila na snagu 1. oktobra, u državnom budžetu biti ušteđeno i do 725.000 KM.

Prešućeni podatak

No, iz Zajedničke službe Sekretarijata Parlamentarne skupštine (PS) BiH tvrde da to nije tačno. Kako je u izjavi za „Dnevni avaz“ kazao sekretar Zajedničke službe Kenan Vehabović, u PSBiH troškovi po osnovu prijevoza samo za državne službenike porast će za dodatnih oko 10.000 KM na godišnjem nivou.

- Kada se tome dodaju i isplate naknade za prijevoz poslanicima i delegatima, troškovi na godišnjem nivou znatno će se povećati, a ne smanjiti - upozorava Vehabović.

Zanimljivo je da su iz Vijeća ministara, čiji se predsjedavajući Denis Zvizdić hvali ovom odlukom kao nečim što donosi uštede, a koje su ustvari nova rastrošnost, vješto izbjegli navesti da državne institucije na godišnjem nivou potroše oko 28 miliona KM za troškove prijevoza svojih uposlenika, što je podatak Ureda za reviziju institucija BiH o visini ovih naknada za prošlu godinu!

Ogromni problemi

Problem je i to, kaže Vehabović, što su Odlukom poslanici i delegati PSBiH dovedeni u istu ravan s državnim službenicima u postupku ostvarivanja prava na ovu naknadu. Također, nije se vodilo računa o tome da parlamentarci pored obaveza u Parlamentu, imaju pravo i obavezu da rade u svojoj izbornoj bazi, a što je propisano i poslovnicima domova.

- To nam stvara ogromne probleme, jer poslanici i delegati ne žele davati lažne izjave o dnevnom putovanju na relaciji mjesto prebivališta – mjesto rada, a što je jedan od uslova kako bi ostvarili pravo na naknadu za prijevoz - kaže Vehabović.

On naglašava i da odluka nije riješila ni problem lažnih prijava o mjestu prebivališta, što, također, izvlači znatna sredstva iz budžeta institucija BiH na godišnjem nivou.

Upozorenje revizora

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.