BIH

Harmonizacija propisa sa legislativom EU i susjednih zemalja od izuzetne važnosti za investitore

Piše: T.Ro.

13.11.2017

Prema procjenama globalne strane investicije, nastavit će s rastom do kraja godine, kao i u narednoj, a trend porasta DSU uključuje i našu zemlju, poručuju iz Vijeća stranih investitora BiH.

Dodaju da je činjenica da je u posljednjih nekoliko godina evidentan nepovoljan trend kretanja razine stranih direktnih investicija u BiH, no, ističu, pogleda li se globalna slika i trendovi, prema podacima "United Nations Conference on Trade and Development" (UNCTAD-a) usporen je i oporavak stranih investicija u svijetu, koje su u 2016. pale za dva posto.

U Vijeću kažu da, sudeći prema preliminarnim podacima Centralne banke BiH, direktne strane investicije za prvi kvartal 2017. godine, su iznosile 210.8 miliona KM ili 107.8 miliona eura. To ukazuje, pojašnjavaju, na porast stranih investicija za 7.2 posto u odnosu na petogodišnji prosjek za prvi kvartal ili za 28.7 posto u odnosu na iznos prvog kvartala u 2016. godini.

- Iako ovakva procjena nije nužno i pokazatelj godišnjeg trenda, možemo biti optimistični u pogledu budućeg rasta stranih direktnih investicija u BiH, na osnovu najavljenog interesa stranih investitora, kao i projekata koji su u realizaciji – kazao je predsjednik Vijeća stranih investitira, Branimir Muidža.

Podsjeća da je u pitanju niz faktora koji utječu na smanjenje stranih investicija u BiH, te da su iz perspektive stranog investitora ključni elementi koji čine otežano poslovanje politička nestabilnost, ekonomska, pravna, politička i ostale podijeljenosti, predugo vrijeme i procedura za ishodovanje potrebnih dozvola, nepredvidivost kretanja i visina stope poreza, nedosljednost u propisima i primjene brojnih administrativnih procedura na raznim nivoima vlasti.

- Ovo su samo neke od prepreka na koje redovno ukazujemo. Uprkos dobrim zakonskim rješenjima, primjena istih u praksi je problematična u smislu da institucije zbog svoje kompleksnosti i neefikasnosti birokratskog aparata, različito tumače određene propise i prebacuju nadležnosti. Neusklađenost pojedinih propisa na samoj teritoriji BiH je otežavajući faktor u poslovanju i domaćih i stranih kompanija. Harmonizacija propisa sa legislativom EU i susjednih zemalja je od izuzetne važnosti za potencijalne i postojeće investiture – naglasio je, dodajući da se uvode dodatna opterećenja na privredu umjesto da se privreda oslobodi i poslodavci rasterete kako bi se stvorila baza razvoja i dugoročnog planiranja investiranja od čega bi onda mogao da se puni i budžet i od čega bi profitirale i kompanije i radnici i građani.

Prema istraživanju koje je Vijeće stranih investitora BiH sprovelo među svojim članicama, najvećim stranim investitorima u BiH, kaže Muidža, ukazalo je da su ključne prednosti BiH kao zemlje za ulaganje, potencijal domaćeg tržišta, geografski i strateški položaj zemlje, blizina EU tržišta, visokoobrazovani kadrovi po konkurentnim cijenama rada, postojeći resursi i logistika, lak pristup sirovinama i drugim repromaterijalima, postojeća tradicija u određenom sektoru, povoljna porezna politika, relativno niska cijena energije i stabilnost opskrbe, kao i solidna transportna povezanost.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.