BIH

Vanredna kontrola na Univerzitetskom kliničkom centru

Avaz.ba

13.11.2017

Fond zdravstvenog osiguranja RS uputit će vanrednu kontrolu u Univerzitetski klinički centar RS kako bi utvrdili zbog čega je naplaćivana pratnja roditelja uz dijete za vrijeme bolničkog liječenja, iako Fond u potpunosti snosi te troškove kada je pratnja potrebna, saopćeno je iz Fonda.

U saopćenju se navodi da roditelji koji sa djetetom borave u bolnici ne plaćaju ništa ukoliko ljekar preporuči pratnju, što je propisano i pravilnikom Fonda, koji je na snazi niz godina i u ovom segmentu nije bilo promjena. Prema tome, bolnice su dužne da poštuju prava osiguranika, a jedno od tih prava je i pravo na pratioca i to nema nikakve veze sa ugovorom kojeg bolnice potpisuju sa Fondom. 

- Napominjemo da boravak kojeg Fond plaća za roditelje podrazumijeva pansion, a ne "stolicu" , tako da pozivamo sve roditelje da se jave Fondu u slučaju da ne dobiju ono što Fond za njih plaća bolnici. Dakle, ne stoje konstatacije da je Fond kriv što se majkama u UKC plaćao boravak uz dijete, nego je riječ o kršenju prava osiguranika - rečeno je u saopćenju, prenose Nezavisne novine. 

Naime, Fond u potpunosti finansira smještaj pratioca uz dijete za vrijeme bolničkog liječenja prema Pravilniku o sadržaju, obimu i načinu ostvarivanja zdravstvene zaštite, i to u sljedećim slučajevima: 

 - za majku, kada je dojenje jedini način prehrane djeteta ili je taj način prehrane preporučen;

 - za jednog od roditelja ili staratelja djeteta koje ima teškoće u razvoju i kada se o tome posjeduje odgovarajuće rješenje nadležnog organa; 

 - kada za dijete mlađe od šest godina postoje medicinske indikacije koje ukazuju da je neophodna pratnja uz dijete (jednog od roditelja ili staratelja).

Inače, pravo na smještaj uz dijete ostvaruje se na osnovu uputnice doktora koji je dijete uputio u bolnicu, a na osnovu preporuke ljekara specijaliste.  

Također, bolnica u kojoj se liječi dijete mlađe od šest godina, ili dijete ometeno u razvoju, može da predloži dnevni smještaj roditelja ili drugog staratelja iako to nije navedeno na uputnici. 

Dnevni smještaj pratioca bolnica može predložiti i u slučaju liječenja djeteta do 18 godina života, ukoliko je oboljelo od maligne bolesti. 

U slučaju da je roditeljima koji su imali preporuku ljekara za pratnju uz dijete naplaćena usluga, mogu da podnesu zahtjev za refundaciju troškova, a Fond će nadoknaditi novac i to na teret bolnice.

FZO RS će u narednom periodu provesti kontrole i u drugim bolnicama, iako ova pojava nije uočena u drugim ustanovama. Također, pozivaju se i osigurana lica da prijave ovakave pojave, kao i sva druga kršenja prava iz zdravstvenog osiguranja, kako bi Fond mogao  pravovremeno reagirati.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.