BIH

Vozači, oprez: Od sutra je obavezna zimska oprema!

Avaz.ba

14.11.2017

Vozači u BiH od sutra pa do 15. aprila naredne godine, bez obzira na vremenske uvjete, na svojim motornim vozilima morat će imati odgovarajuću zimsku opremu.

Četiri milimetra

Perica Pećanac, portparol Auto-moto saveza RS, kaže da vozila sa manje od osam sjedišta i lakša od 3,5 tona zimske gume moraju imati na sva četiri točka, koje su označene oznakama MS, M+S ili M&S, te znakom snježne pahuljice na stiliziranom obrisu planine sa tri vrha.

- Dubina gazećeg sloja, odnosno šare, mora biti najmanje četiri milimetra. Vozila mogu imati i gume s ljetnim profilom čija dubina također mora iznositi minimum četiri milimetra i u priboru odgovarajuće lance koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova - kazao je Pećanac.

Vozila koja su teža od 3,5 tona i autobusi, kako kaže Pećanac, moraju imati zimske gume na pogonskim točkovima, pišu Nezavisne novine.

Zimska oprema za ova vozila podrazumijeva i lance za snijeg, te priručni alat, lopatu i vreću pijeska od 25 do 50 kilograma. Mogu imati i gume s ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi minimum četiri milimetra, te u priboru lance koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova - pojašnjava Pećanac.

Povećana potražnja

Dragan Jakovljević, šef komercijale u prodavnici guma "Total Trade" Doboj, kaže da je povećana potražnja za gumama.

Povećana je potražnja zimskih guma u ovom periodu, a u odnosu na isti period prethodne godine u suštini je slična. Cijene guma su više od pet do osam posto u odnosu na prošlu godinu, zbog poskupljenja sirovina - rekao je Jakovljević.

Marija Markanović, portparolka Policijske uprave Banja Luka, kaže da će policija u narednom periodu vršiti pojačanu kontrolu saobraćaja s akcentom na kontrolu posjedovanja zimske opreme.

U cilju poboljšanja stanja u oblasti saobraćaja, apelujemo na vozače da poštuju zakonske obaveze u pogledu posjedovanja i korištenja zimske opreme, te da u saobraćaju učestvuju sa tehnički ispravnim vozilom i tako zaštite sebe, ali i druge učesnike u saobraćaju - saopćili su iz PU Banja Luka.

Za neposjedovanje zimske opreme Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima BiH izriče se novčana kazna od 40 KM i po potrebi se takvo vozilo isključuje iz saobraćaja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.