BIH

"Avaz" saznaje: Prvi put u postdejtonskoj BiH, tradicionalni prijem za Dan državnosti organizira samo bošnjački član Predsjedništva BiH

Čović i Izetbegović na prošlogodišnjem prijemu: Ranije organizator bio i hrvatski član Predsjedništva BiH

S. DEGIRMENDŽIĆ

14.11.2017

Tradicionalni prijem u Predsjedništvu BiH povodom 25. novembra, ove godine prvi put u postdejtonskoj BiH, organizirat će samo bošnjački član Predsjedništva, saznaje "Dnevni avaz".

Prema nezvaničnim, ali potvrđenim informacijama, član Predsjedništva Bakir Izetbegović sam će biti domaćin prijema, za razliku od prethodnih godina u ovom sazivu kada je organizator bio i hrvatski član Predsjedništva Dragan Čović.

Podsjećamo, član Predsjedništva iz RS već godinama ne priznaje ovaj datum kao Dan državnosti i ne učestvuje u organizaciji njegovog obilježavanja, no prvi put se dešava da je iz organizacije isključen i član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda.

Prema nekim informacijama, povod tome mogao bi biti i taj što Izetbegović mnoge odluke u ovoj instituciji donosi sam.

Ovu informaciju potvrdio je i predsjedavajući Predsjedništva BiH na tradicionalnom druženju uz kafu sa predstavnicima medija.

On je rekao da je njegov ured bio spreman, kao i prethodnih godina, da učestvuje u organizaciji ovog događaja prema ranijem modelu.

No, kazao je da je Izetbegović odlučio sam poslati pozivnice za ovaj prijem.

Čović je rekao da se na ovo odlučio nakon Izetbegovićevog poteza i ocijenio ga neprimjerenim.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.