BIH

Danijel Server iznio prijedloge za Balkan: Rusi opremaju i obučavaju ljude u BiH

Server: Ponudio tri opcije

Piše: S. NUMANOVIĆ

14.11.2017

Rusi opremaju i obučavaju ljude u Srbiji, Crnoj Gori i BiH pod krinkom brige za njih i potrebe za njihovom zaštitom. Ma koliko mali broj tih ljudi bio, to je veoma opasno. U kombinaciji s malim grupama radikaliziranih muslimana, koji očigledno postoje, opasnost je očita, jer obje grupe mogu uzrokovati velike probleme, upozorava Danijel Server (Daniel Server), predavač na Univerzitetu „Johns Hopkins“ u Vašingtonu i ekspert za Balkan.

Zabrinuti situacijom

On je nedavno uradio obimnu analizu stanja u ovom regionu za prestižno Vijeće za vanjske odnose (CFR), utjecajnu nevladinu organizaciju čiji se stav izrazito uvažava kako u oba doma američkog parlamenta tako i u krugovima administracije predsjednika Donalda Trampa (Trump).

Server u razgovoru za "Avaz" kaže da je analizu uradio na zahtjev CFR-a, koji je zabrinut zbog situacije na Balkanu. Ocjenjuje da je stanje u regionu odista zabrinjavajuće, "jer ne bilježite nikakav napredak, posebno ne u odnosu na ono kako je bilo ranije".

- Progres zahtijeva stalno kretanje naprijed. A vi stojite u mjestu - ističe Server.

U svojoj analizi za CFR on je američkoj vlasti ponudio tri opcije: nastaviti s dosadašnjom politikom koja prati ono što EU radi, u saradnji s Rusijom raskomadati region po principu etničkih državica od kojih bi svaka imala pravo da se ujedini s kim hoće ili da Zapad pokrene veliku diplomatsku ofanzivu kako bi se preostali balkanski problemi riješili i region čvrsto usidrio u zapadne institucije.

Upitan koja od opcija ima najviše šanse, Server odgovara - prva!

Nemjerljiv učinak

- Ona je nekako najizglednija. Predominantna je inercija. SAD imaju veoma mnogo problema širom svijeta i nova administracija ne želi se previše miješati i naprezati na Balkanu. Taj region nije među američkim vitalnim sigurnosnim interesima. No, lično zagovaram treću opciju i izbor specijalnog izaslanika za Balkan. Mislim da opcija komadanja Balkana na etničke državice nema šanse!

Kada je u pitanju imenovanje specijalnog izaslanika, procjenjujem da šanse za to nisu baš velike. Mada sam siguran da bi takav čin imao nemjerljiv učinak. Ako to nije moguće, zašto ne imenovati zvaničnu delegaciju koja bi radila na potpunom provođenju mirovnih sporazuma koji su urađeni pod našim - američkim patronatom u regionu. Taj tim bio bi direktno odgovoran potpredsjedniku SAD Majklu Pensu (Michael Pence) i čini mi se da je takav scenarij danas mnogo izgledniji od izbora posebnog predsjedničkog izaslanika - kaže Server.

Neki će podržati, neki neće 

Upitan kakve reakcije iz regona očekuje na njegove prijedloge, Server je lakonski odgovorio da mu je jasno da će neprijatelji svaku riječ dočekati na nož, dok će prijatelji aplaudirati i svim srcem nastojati pomoći.

Server upozorava da je ogromna šansa da Rusija intenzivira svoje subverzivne aktivnosti na Balkanu, ako procijene da je Zapad odlučio riješiti probleme.

- Ipak, s obzirom na to da i oni imaju brojne prioritete širom svijeta, a da su im mogućnosti ipak sužene, ne mislim da bi mogli napraviti ogromnu štetu. Jednostavno, limitirani su im kapaciteti. Moskva vrlo jeftino pravi probleme na Balkanu. Za svoje aktivnosti ovdje ona, dakle, ne troši mnogo novca i siguran sam da nisu voljni potrošiti više - ističe on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.