BIH

Petar Pavel: NATO-u je od ogromnog interesa sigurnost i stabilnost Balkana

N. K.

14.11.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+18

Foto: M. Kadrić

Delegacija Vojnog komiteta NATO-a posjetila je danas Dom Oružanih snaga BiH (OSBiH) gdje im je predstavljen rad Ministarstva odbrane BiH i OSBiH.

Sastanku je ispred zgrade Doma OSBiH prethodio svečani doček delegacije NATO-a koju predvodi predsjedavajući tog komiteta general Petar Pavel.

Domaćini sastanka bili su ministrica odbrane BiH Marina Pendeš i načelnik Zajedničkog štaba OSBiH, generalpukovnik Anto Jeleč.

Pendeš je na press-konferenciji nakon susreta dviju delegacija kazala da je ova posjeta veoma važna za BiH.

Ministrica odbrane BiH dodala je kako vjeruje da će članovi Vojnog komiteta imati pozitivno mišljenje o našim Oružanim snagama te da će to svoje pozitivno iskustvo prenijeti i sjedište NATO-a u Brisel.

Predsjedavajući Vojnog komiteta Petar Pavel kazao je kako cijeni što su njegove kolege dobile mogućnost da se upoznaju s napretkom koji je BiH ostvarila.

- NATO-u je od ogromnog interesa sigurnost i stabilnost Balkana, a to pokazujemo i našim dugogodišnjim prisutvom i aktivnostima na ovom prostoru - istakao je Pavel.

Prema njegovim riječima, odluka o aktiviranju MAP-a je politička odluka.

- Mi, kao Vojni komitet, možemo samo da damo preporuke, a one će biti pozitivne - dodao je Pavel.

Generalpukovnik Anto Jeleč naglasio je kako je ovo važna posjeta imajući u vidu da se dešava u bitnom momentu s obzirom na to da će NATO početkom decembra razmatrati aktivaciju MAP-a za našu zemlju.

Planirano je da delegacije NATO-a, MOBiH i OS BiH posjete kasarnu u Rajlovcu, gdje će im biti prezentiran rad deminerskog tima i škole za deminiranje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.