BIH

Bivši radnici "Hidrogradnje" traže prijem kod Novalića ili dižu šatorsko naselje

M.R.S.

14.11.2017

Foto: F. Fočo

Oko 50 bivših radnika sarajevske "Hidrogradnje", koja je u stečaju, okupilo se pred zgradom Vlade FBiH i ovaj put protestom traže sastanak sa premijerom Fadilom Novalićem kako bi pokušali riješiti problem sa isplatama dijela njihovih potraživanja.

- Tražimo ono što nam zakonom pripada, a to su otpremnine i osam plata koje smo davno trebali dobiti na osnovu Zakona o stečaju. I tražimo uvezivanje staža za oko 240 ljudi, koji su stekli uslove za penziju - kazao je bivši radnik Jasmin Arifić.

Dodao je da je stečajni upravnik Zijad Fazlagić pristao da oni predlože premijeru da potpiše sa Fazlagićem jednu kreditnu liniju od oko 16 miliona KM, koliko treba za realizaciju ovih zahtjeva, a taj novac bi bio vraćen Vladi iz stečajne mase "Hidrogradnje" kada se razriješe problemi sa Zakonom o stečaju.

- Svakako bi oko deset miliona KM išlo za PIO tako da se vraća državi - rekao je Arifić.

Radnici su najavili svakodnevni protest od 10 do 13 sati, dok ih premijer ne primi, a onda i podizanje šatorskog naselja. Grupa njih je i jučer tražila sastanak, a s obzirom na to da do njega nije došlo,  odlučili su se na protest.

"Hidrogradnja" je u stečaju od septembra prošle godine. Njenim radnicima staž nije uvezan čak od 2003. godine, a brojnim se duguje preko 30 plata. Stečajem je blizu 600 radnika poslato na biro.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.