BIH

Iz preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ savjetuju građane : Dolaze minusi, na vrijeme zaštitite vodomjere i cijevi

Voda se ledi u najplićim i nezaštićenim dijelovima instalacije ( A. Durgut)

Piše: A. NALO

14.11.2017

Iako će danas, ali i u narednim danima, prema prognozama meteorologa, jutarnja temperatura zraka biti samo četiri stepena iznad nule, građani bi trebali na vrijeme zaštititi cijevi za dotok vode i vodomjere.  

Staklena vuna 

Iz preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ (ViK) upozoravaju građane da se pripreme za minuse, jer od hladnoće prvo strada staklo na vodomjerima, a onda i cijeli sistem.

- Najčešći uzrok zbog kojeg građani ostaju bez vode je smrzavanje u dijelovima internih vodovodnih instalacija, koje nisu dovoljno zaštićene ili se na njima voda rijetko koristi, a čine je svi cjevovodi iza glavnog vodomjera. Za njihovo održavanje su zaduženi građani - rekli su iz ViK-a.

Stotine mjerača budu pokvarene tokom zime

Nadalje, oni savjetuju da se cijevi oblože odgovarajućim termoizolacijskim materijalom - stiroporom, staklenom vunom, starim dekama...

Dijelovi instalacije

- Sve cijevi koje se nalaze na otvorenom treba isprazniti. Ako je moguće, treba zatvoriti otvoreni prostor u kojem su smještene vodovodne instalacije. U pravilu, voda se ledi u najplićim i nezaštićenim dijelovima instalacije, kao i negrijanim dijelovima zgrada. Ovaj trošak je puno manji od onoga koji nastaje zbog puknuća cijevi nakon što se voda zaledi - naglašavaju iz ViK-a.

Šta raditi kada sistem zaledi 

- Prvo provjerite stanje instalacija u vodomjernom oknu 

- Pokušajte okrenuti ventil, ali nikako nasilu

- Ventil koji nije moguće okrenuti upućuje na to da je voda u instalacijama u vodomjernom oknu zaleđena

- Najbrže će se odlediti pomoću isparavanja tople vode u zatvorenom oknu sa spuštenim poklopcem  

- Zamrznute instalacije nikako se ne smiju odleđivati direktnim polijevanjem tople vode preko njih niti korištenjem otvorenog plamena 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.