BIH

Nevenka Berić iz Sitneša kod Srpca: 90. rođendan proslavila s devetero unučadi i 19 praunučadi

Nevenka s praunukom Marijom i bratom Momirom

Piše: LJ. K.

14.11.2017

Iako je imala težak život na selu, Nevenka Berić iz Sitneša kod Srpca, koja je ovih dana proslavila 90. rođendan, još je zdrava i vitalna. Rijetko kad je, kako kaže, išla ljekaru, a djecu je rodila u porodičnoj kući, a ne u bolnici. 

- Moji roditelji Jefto i Simeuna imali su osmero djece, a ja sam bila sedma. Osim mene, danas je živ još samo brat Momir, koji ima 84 godine. Djetinjstvo sam provela u siromaštvu, a kada sam se zadjevojčila, naišao je Drugi svjetski rat, koji je narod dodatno osiromašio i unesrećio – prisjeća se Nevenka.

Ona danas živi s najmlađim sinom Jovanom (53), koji nije oženjen.

- Majka je još dobrog zdravlja, mada su joj oslabili sluh i vid. Voli domaću kuhanu hranu, nikad nije pušila, a najviše joj prija da prije obroka popije čašicu domaće šljivovice - priča Jovan.

Nevenka se prisjetila nekadašnjeg teškog života na selu kada su žene, uz podizanje djece i ostale poslove, radile i na njivi.

- Sjećam se da sam sina Zdravka rodila kod kuće, nakon što sam cijeli dan orala njivu. Znala sam nositi hranu za 12 kopača tako što bih jednu korpu nosila na glavi, a drugu u ruci, i tako bih pješačila kilometar – govori ona.

S mužem Stojanom rodila je kćerku Nedeljku, sinove Zdravka, Savu i Jovana, a ima devetero unučadi i 19 praunučadi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.