BIH

Predsjedništvo BiH prihvatilo poziv Vučića za zvaničnu posjetu Srbiji

Fena

15.11.2017

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine primilo je danas na sjednici k znanju Izvještaj Vijeća ministara BiH o aktivnostima u okviru procesa evropskih integracija BiH, posebno uzimajući u obzir izvršene i preostale obaveze u vezi s pripremom odgovora na Upitnik Evropske komisije.

Zadužili su Vijeće ministara BiH da u saradnji s vladama Republike Srpske, Federacije BiH, kantona i Distrikta Brčko BiH poduzme sve neophodne aktivnosti s ciljem što hitnijeg dostavljanja odgovora iz člana 1. Evropskoj komisiji.

Predsjedništvo BiH je zadužilo Vijeće ministara BiH da poduzme sve neophodne korake za što skorije održavanje sjednice Kolegija za evropske integracije, s ciljem rješavanja spornih pitanja iz odgovora na Upitnik Evropske komisije i o rezultatima izvijesti Predsjedništvo BiH.

K znanju je primljen i Izvještaj o realizaciji aktivnosti u vezi s ispunjenjem uvjeta za aktiviranje Akcionog plana za članstvo (MAP).

Prihvaćen je i poziv predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića za zvaničnu posjetu Republici Srbiji 6. i 7. decembra.

Predsjedništvo BiH odalo je priznanje pripadnicima Oružanih snaga BiH za izvanredne rezultate i profesionalnost u izvršavanju zadataka u misiji "Odlučna podrška" u Islamskoj Republici Afganistan.

Kako je ponovljeno, kontigent Oružanih snaga BiH doprinosi jačanju ugleda i promociji Bosne i Hercegovine kao odgovorne članice međunarodne zajednice i pouzdanog partnera u operacijama podrške miru.

U ime Predsjedništva BiH priznanje će uručiti predsjedavajući Predsjedništva BiH tokom posjete pripadnicima Oružanih snaga BiH u misiji "Odlučna podrška" u Afganistanu od 20. do 23. novembra.

Predsjedništvo BiH je dalo saglasnost za otvaranje konzularnog ureda Generalnog konzulata Republike Srbije u Banjoj Luci, sa sjedištem u Trebinju. Ovaj konzularni ured, u okviru konzularnog područja, obuhvatat će općine Trebinje, Ljubinje, Berkovići, Gacko, Bileća, Istočni Mostar i Nevesinje.

Prihvaćen je i Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Narodne Republike Kine o međusobnom ukidanju viza za nosioce običnih pasoša, Sporazum između Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva narodne odbrane Narodne Republike Kine o vojnoj pomoći za BiH.

Odobreno je i zaključivanje Memoranduma o razumijevanju u vezi sa zajedničkim vojnim vježbama i obukom na teritoriji članica potpisnica Američko-jadranske povelje A5 i Protokola između Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva obrazovanja i nauke Republike Makedonije o saradnji u oblasti obrazovanja.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma Vijeća ministara BiH i vlada ostalih članica Inicijative za spremnost i prevenciju katastrofa u Jugoistočnoj Evropi o aranžmanima zemlje domaćina za Sekretarijat Inicijative za spremnost i prevenciju katastrofa u Jugoistočnoj Evropi.

Donesene su i odluke o ratifikaciji Sporazuma o saradnji Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Makedonije u procesu pristupanja Evropskoj uniji i Sporazuma o zajmu (Projekt podrške zapošljavanju) između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.