BIH

Marić: Otvoren je put za rasparčavanje bh. kompanija

Marić: Žalit ćemo se

E. HALIMIĆ

15.11.2017

Kantonalni sud u Sarajevu donio je odluku kojom ne priznaje izvanrednu upravu „Agrokora“ na teritoriji BiH, a time je otvoren put da povjerioci hrvatskog koncerna traže naplatu svojih potraživanja rasparčavanjem bh. kompanija, potvrdio je za „Avaz“ šef advokatskog tima „Agrokora“ u BiH Branko Marić.  

Javni poredak

 - Vrlo čudna odluka s još čudnijim obrazloženjem, u pitanju je nonsens, jer je sud u Londonu priznao izvanrednu upravu „Agrokora“. U obrazloženju Kantonalnog suda navodi se da bi pozitivna odluka bila suprotna javnom poretku i da bi se time ugrozilo pravo svake individue na parničenje – pojasnio je Marić.

Dodao je da mu je ovakva odluka nejasna, jer potencijalno proizvodi zastrašujuće posljedice za bh. privredu i privredna društva.

 - Povjerilaca „Agrokora“ ima više od 12.000 i, po pravosnažnosti odluke, svi bi mogli tražiti naplatu svojih potraživanja – istakao je Marić.

Tvrdi da s pravnog stanovišta ova odluka nema smisla te kaže da će zbog toga biti podnesena žalba Vrhovnom sudu FBiH.

Ugroženo poslovanje svih bh. kompanija u vlasništvu „Agrokora“

Najgori scenarij

 - Priznavanje je trebalo zaštititi prava domaćih privrednih društava. Ovako je otvoren put prema najgorem scenariju. Dakle, prema mišljenju suda u Sarajevu, uredu je da bh. kompanije svojom imovinom i novcem odgovaraju za dugove „Agrokora“ iz susjedne Hrvatske – naglasio je Marić.

Marić smatra da bi to ugrozilo poslovanje svih bh. kompanija koje su u vlasništvu „Agrokora“ i radna mjesta svih uposlenika.


Interes domaće privrede

- Shvatio bih ovakvu odluku da se radi o dugovima koje, naprimjer, imaju „Sarajevski kiseljak“ ili „Konzum“, ali ovdje je riječ isključivo o dugovima kompanija iz Hrvatske. Neshvatljivo mi je da ovo Kantonalni sud u Sarajevo to nije prepoznao, jer donošenje pozitivne odluke isključivo je u interesu bh. privrede – zaključio je Marić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.