BIH

SBB će napustiti vlast, Izetbegović je u panici jer je to uporno tražio

Press Centar SBB-a

17.11.2017

Povodom izjave Bakira Izetbegovića u Mostaru da SBB neće napustiti vlast i vratiti 1.000 pozicija, te da SBB treba napuštati vlast odozdo prema gore, Press centar SBB-a saopćava:

Izetbegović mjesecima traži od SBB-a da napusti vladajuću koaliciju i sada kada se to događa, hvata ga panika jer je izolovan i osamljen. Sa čovjekom koji je poznat po nevjerovatno gnusnim neistinama, poput one izrečene žrtvama genocida u Vijećnici, očigledno ne želi niko da koalira.

Njemu je nekada smetao SDP, potom SBIH, A-SDA, a onda je istjerao DF i sada SBB. Želja da nastavi apsolutističku vlast dužu od 27 godina, jača je od zdravog razuma.

Zato SBB ponavlja poziv Izetbegoviću da objavi tih nepostojećih 1.000 pozicija SBB-a i da istovremeno objavi blizu 100 000 pozicija koje drže članovi SDA.

On u svom stilu vara javnost, jer će SBB i njegovi ministri dati ostavke. U Vladi FBiH SBB od 17 pozicija ima samo četiri ministarske fotelje, i njihove će ostavke biti date na raspolaganje predsjedniku Federacije BiH gospodinu Čavari. I jedno ministarsko mjesto na novu BIH, bit će dato na raspolaganje u skladu sa Zakonom o Vijeću ministara BiH.

Podsjećamo da je malobrojni kadar na nižim pozicijama koje su navodno pripale SBB-u, raspoređivan na osnovu javnih konkursa i da su tamo izabrani stručni, a najmanje stranački ljudi. Taj minoran broj pozicija se može riješiti u skladu sa zakonom i nadležni organi prvo moraju negativno glasati o njihovim godišnjim izvještajima o radu.

Naravno, Izetbegović, vjerovatno i ne poznaje ove zakonske procedure, ali mu to i nije opravdanje za haos koji svjesno pravi u FBiH. Njegov je cilj da dokaže kako Federacija BiH nije moguća i isprovocira SBB na nervozne poteze koji će Federaciju uvesti u stanje kolapsa. A, takav kolaps, uvod je u stvaranje trećeg enititeta i fildžan državice.

U takvom scenariju, vođen svojim patriotizmom i državotvornošću, SBB neće učestvovati i vjerovatno će raditi na scenariju da se novonastalim odnosom snaga na federalnom i državnom nivou pokrene procedura smejene SDA-ovih kadrova i učini kraj politici stopiranja puta euroatlanskih integracija, saopćeno je iz Press centra SBB-a.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.