BIH

Uvažena žalba odbrane, fijasko pojedinaca u Tužilaštvu BiH: Sud BiH nenadležan za Božinu daktilografkinju

Piše: M. AŠČIĆ

18.11.2017

Sud BiH proglasio se nenadležnim u predmetu Sadine Beridan-Zuhrić, teško bolesne bivše daktilografkinje tužioca Bože Mihajlovića, koju pojedinci iz Tužilaštva BiH sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja u aferi „Nestali novac“, za šta je ona VSTV-u najprije prijavila suspendiranog tužioca!

Šta kaže zakon

Ovo nam je jučer potvrdila Tatjana Savić, advokatica osumnjičene Beridan-Zuhrić. Time je, kako nam je pojasnila, uvažena njihova žalba, kojom se tražila nenadležnost ove pravosudne institucije, s obzirom na krivično djelo zloupotrebe službenog položaja, koji Beridan-Zuhrić kao daktilografkinja po zakonu i pravilniku nije imala, što je Sud i utvrdio. 

- Sve što smo ispočetka tvrdili pokazalo se tačnim, ali sačekat ćemo žalbu Tužilaštva BiH - kaže Savić.

Ovakva odluka Suda znači novi fijasko za pojedince u Tužilaštvu BiH, koji mjesecima, umjesto da istražuju prijavljenog i teško kompromitiranog Mihajlovića, krađu novca žele prebaciti na pleća teško bolesne Beridan-Zuhrić, koja je onkološki pacijent i stopostotni invalid.

Sud BiH ovo rješenje donio je u Vijeću sastavljenom od sutkinje Minke Kreho, kao predsjednice, te članova Halila Lagumdžije i Željke Marenić. Navedeno je da će se po „pravosnažnosti ovog rješenja navedeni predmet dostaviti Kantonalnom sudu Sarajevo kao stvarno i mjesno nadležnom“, što znači da će predmet i daljnja istraga morati biti dostavljeni Tužilaštvu KS.

U obrazloženju je istaknuto da je odbrana u svom prijedlogu, podnesenom 7. novembra, osporila postojanja bitnih elemenata ovog krivičnog djela, pozivajući se na rješenje da je 9. aprila 2004. godine Beridan zasnovala radni odnos u Tužilaštvu BiH na poslovima daktilografa i da nema potrebna ovlaštenja niti položaj da se može smatrati službenom osobom.

Sadina Beridan-Zuhrić: Žele je optužiti za nestanak novca | Mihajlović: Ima svoje pomagače u Tužilaštvu

Nema obilježja djela

Odbrana je navela da nedostaju bitna obilježja krivičnog djela, koje Tužilaštvo stavlja na teret Beridan-Zuhrić, što je Sud u rješenju i prihvatio kao tačnu i preciznu argumentaciju.

- Cijeneći obilježja ovog krivičnog djela, Vijeće ističe da se osumnjičena Sadina Beridan-Zuhrić ne može smatrati službenom ili odgovornom osobom, budući da je ista, od momenta zasnivanja radnog odnosa u Tužilaštvu BiH obavljala poslove daktilografa, odnosno referenta specijaliste – daktilografa, pri čemu osumnjičena, a kako to proizlazi iz Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Tužilaštva, nije imala službena ovlašćenja – navodi se u rješenju Suda BiH.

Ko je zamijenio teze i zbog čega

Da je namjera pojedinaca u Tužilaštvu ispočetka bila usmjerena ka tome da se Mihajlović zaštiti, govori i činjenica da je tužiocu tokom istrage na sumnju stavljeno djelo nesavjesnog rada u službi, a Sadini Beridan-Zuhrić zloupotreba položaja. Radi se o klasičnoj zamjeni teza.

Status Beridan-Zuhrić u Tužilaštvu BiH

U rješenju Suda, koje je analiziralo prijedlog odbrane, jasno je navedeno koja je bila uloga Beridan-Zuhrić u Tužilaštvu BiH, a s „obzirom da nije imala status službene osobe, ista nije mogla ni zloupotrijebiti službenu poziciju“.

- Vršeći posao daktilografkinje i obavljajući radne zadatke koji su predviđeni za navedeno radno mjesto, a koji obuhvataju postupanje po nalogu tužioca, dostavljanje poziva strankama, vođenje zapisnika, otprema spisa i drugih tehničkih poslova, ne može se smatrati službenom osobom - piše u rješenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.