BIH

Sastanak predstavnika Vlade FBiH i sindikata policijskih službenika: Nema konačnog dogovora, policajci ne odustaju od protesta

Nastavljaju razgovor danas i u ponedjeljak ( A. Durgut)

Piše: M. R. S.

18.11.2017

Predstavnici Vlade FBiH i sindikata policijskih službenika još nisu postigli konačan dogovor o rješenju kako da ne dođe do umanjenja penzija policajaca koji bi bili penzionsani po usvajanju novog zakona o PIO.

Na tragu rješenja

Ipak, Mirza Hadžiabdić, predsjednik Upravnog odbora Unije samostalnih sindikata policije FBiH, kazao je jučer, nakon sastanka u Vladi FBiH, da su na tragu da kroz izmjene i dopune Zakona o policijskim službenicima riješe ovo pitanje koje su pokušali riješiti kroz amandman na novi zakon o PIO.

- Hoćemo da se u dijelu zakona koji se odnosi na ostvarivanje prava na penziju, definira da to bude petogodišnji ili desetogodišnji prosjek najpovoljnijih primanja - dodao je Hadžiabdić.

Amandman SBB-a

Dragan Škulj, predsjednik Saveza sindikata policije i uposlenika MUP-ova u FBiH, rekao je da će razgovore nastaviti danas i u ponedjeljak. Istakao je da ne odustaju od „preventivnog“ protesta u utorak pred zgradom Parlamenta FBiH, kada je na dnevnom redu novi zakon o PIO.

Ponovio je da im je prihvatljivo da bude usvojen ovaj zakon, ali s amandmanom koji je uložio Klub poslanika SBB-a i koji osigurava da ne dođe do umanjenja penzija. Podršku protestu dat će i iz rukovodstva Unije samostalnih sindikata policije FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.