BIH

Čović na sastanku sa Vigemarkom: Od kud potreba da se sada bavimo ratom

S današnjeg sastanka

Piše: M. HODŽIĆ

18.11.2017

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović, sastao se danas u Mostaru s Larsom Gunarom Vigemarkom (Gunnar Wigemark), šefom Delegacije EU i specijalnim predstavnikom EU u BiH te predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), a glavna tema razgovora bio je stand by aranžman BiH sa MMF-om.  

Čović je u izjavi za medije, nakon sastanka, kazao da da je taj aranžman direktno povezan s bh. evropskim putem te da je zastoj u tom pogledu nedopustiv.


Redovite procedure

- Trebali smo to davno uraditi, krajnji rok je sami početak narednog mjeseca, jer treba dočekati i povjerenika za proširenje Johanesa Hana - kazao je Čović. 

Iznio je svoj stav kazavši da se prijedlog koji stoji već 50 dana mora odmah staviti na dnevni red Vijeća ministara BiH.

- Nakon toga odmah zakazati izvanredne sjednice oba doma parlamenta jer kroz redovite procedure to se nikad neće donijeti. Neka nova izjava poremeti čitav koncept funkcioniranja izvršne i zakonodavne vlasti na razini države tako da prije takvih nekih novih naleta većih emocija mislim moramo ovaj posao završiti - istakao je Čović.

Na pitanje novinara da li će SDA i HDZ do kraja decembra moći naći novog koalicionog partnera, nakon što je od njega to zatražio Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH, Čović je izrazio sigurnost da se izvršna i zakonodavna vlast neće mijenjati do izbora.

- Naravno da neće moći, tu nema tajni. Razumijem stav gospodina Radončića, ja sam ga apsolutno kroz taj naš dugi razgovor i prihvatio kao takav, ali to jednostavno danas nije realno i bojim se vremena, već kraja godine jer siguran sam da će gospodin Radončić kao pragmatičan političar povlačiti poteze. Ko god se zanosimo da ćemo dobiti novi parlament, novu parlamentarnu većinu, neke nove ministra koji će mijenjati sadašnje, bez obzira na kojoj razini vlasti, to nije realno - izjavio je Čović.

Također je naveo da će morati doći i do usaglašavanja oko izmjena Izbornog zakona BiH, ukoliko želimo izbore 2018.

- O tome moramo razgovarati na prvim sjednicama parlamenta. Moramo na vrijeme stati na loptu, daleko smo od izbora, smiriti malo tenzije, izbjegavati velike riječi, osobito koje se vežu za ratna dešavanja. Od kud sad potreba da se bavimo ratom 1992.-1995., umjesto EU, MAP-om, NATO-om - kazao je Čović.

Izjave člana Predsjedništva BiH i lidera SDA Bakira Izetbegovića, koje su izazvale burne reakcije, nije želio komentirati kazavši da bi sve što bi rekao moglo „donijeti ulje na vatru“.

- Ja sam do kraja opredjeljen evropskom putu. Obećali smo ljudima da ćemo završiti Upitnik do 15. decembra, ako nećemo neka neko ko to vodi kaže da ne može. Ovaj stand by aranžman također do tog datuma i mi smo ispunili uvjete za kandidatski status - rekao je Čović.

Vigemark traži realizaciju

Vigemark je naveo da je sastanak u Mostaru, održan na Čovićev zahtjev bio jako dobar te da su se učesnici informirani o provođenju ekonomskih reformi te pregledu aranžmana s MMF-om.

- Dosta je urađeno u samoj zemlji u jednom širem kontekstu, to su zaista strukturalne reforme i to prevazilazi okvire stand by aranžmana. Vi zapravo imate cijeli jedan prošireni aranžman koji uključuje temeljite zahvate i njihovi rezultati se vide ali uporedo s tim i dalje izostaje veći broj radnih mjesta a nemate ni dovoljno direktnih stranih investicija. Prilike postoje, ali se ne realiziraju. U ovakvim okolnostima kada investicije izastaju potrebno je da država i vlasti stupe na scenu - kazao je Vigemark. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.